Nedidelę karinę patirtį turintis teisininkas Oleksijus Reznikovas pakeičia Andrijų Taraną, anksčiau šią savaitę atsistatydinusį, kaip pranešta, dėl sveikatos.

Iš viso 273 įstatymų leidėjai 450 vietų Ukrainos parlamente balsavo už O. Reznikovo, kurį iškėlė prezidentas Volodymyras Zelenskis, kandidatūrą. Pristatydamas O. Reznikovą parlamento įstatymų leidėjams, V. Zelenskis sakė, kad pagrindinė jo užduotis bus „stiprinti kariuomenės gynybinius pajėgumus“.

Ukrainos armija įsivėlė į rusenantį konfliktą su prorusiškais separatistais šalies rytuose nuo 2014 m., kai Maskva aneksavo Krymą.

„Laikinos okupacijos kaina turi nuolat didėti“ separatistams, prieš balsavimą įstatymų leidėjams sakė 55 metų O. Reznikovas. Jis pridūrė, kad stipri kariuomenė yra „vienas galingiausių diplomatinių“ įrankių, ir pažadėjo „gerinti karinį suderinamumą su NATO šalimis“.

O. Reznikovas dirbo separatistų kontroliuojamų teritorijų reintegracijos ministru nuo 2020 m. kovo ir atstovavo Ukrainai taikos derybose su Rusija ir ESBO stebėtojais. Jo pirmtakas A. Taranas buvo kritikuojamas dėl nepakankamos šalies kariuomenės reformos.

Paskyrimas priimtas Ukrainai pirmadienį paneigus pranešimus, kad Rusija telkia kariuomenę prie savo rytinės sienos. Tokie veiksmai kelia baimę dėl naujo kovų su separatistais eskalavimo. Po šių metų pradžioje kilusio smurto Rusija kovo mėnesį prie Ukrainos sienų sutelkė apie 100 tūkst. karių. Spaudžiama Kijevo Vakarų sąjungininkų, Maskva vėliau paskelbė apie pasitraukimą, bet tuo metu tiek Ukraina, tiek JAV teigė, kad pasitraukimas buvo ribotas.

Konfliktas iki šiol pareikalavo daugiau nei 13 tūkst. gyvybių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)