Šis antivirusinis vaistas „yra saugus ir veiksmingas mažinant hospitalizavimo ir mirties riziką žmonėms, sergantiems lengvo ir vidutinio sunkumo COVID-19, kuriems yra padidėjusi sunkios ligos išsivystymo rizika“, ketvirtadienį pranešė Vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūra (MHRA).

Šis sprendimas priimtas po to, kai JK reguliavimo institucijos ir nepriklausoma ekspertų mokslinė patariamoji institucija atliko griežtą jo saugumo, kokybės ir veiksmingumo peržiūrą, ir jis tapo pirmuoju patvirtintu geriamuoju antivirusiniu vaistu, skirtu gydyti COVID-19.

Tiesa, antivirusiniu preparatu leista gydyti ne visus, tik 18-os metų amžiaus ir vyresnius suaugusiuosius, kuriems nustatyta COVID-19 infekcija ir kurie pasižymi bent vienu rizikos veiksniu, galinčiu sukelti sunkią ligos formą, tokiu kaip antsvoris ar širdies ligos.

Molnupiraviru pavadintas vaistas skirtas lengva ar vidutinio sunkumo COVID-19 forma sergantiems žmonėms, kurie gydosi namuose. Tabletes reikia gerti penkias dienas du kartus per dieną.

COVID-19 simptomus malšinančios ir išgijimą paspartinančios antivirusinės tabletės gali tapti išties novatorišku gaminiu, kuris sumažins ligoninių apkrovą ir padės suvaldyti protrūkius skurdesnėse šalyse, turinčiose trapesnes sveikatos apsaugos sistemas. Taip pat toks preparatas sustiprintų dvejopą kovos su pandemija taktiką – gydymą vaistais ir prevenciją vakcinuojant.

Sajidas Javidas, Borisas Johnsonas

„Ši diena yra istorinė mūsų šaliai, nes JK yra pirmoji valstybė pasaulyje, patvirtinusi antivirusinį vaistą nuo COVID-19, kurį galima vartoti namuose“, – pareiškė JK sveikatos sekretorius Sajidas Javidas.

„Tai pakeis pažeidžiamiausių ir imunosupresinių ligonių gyvenimus, jie netrukus galės gauti šį novatorišką gydymą, – sakė sveikatos apsaugos sekretorius S. Javidas.

Andrew Pekoszas iš Johnso Hopkinso universiteto prognozavo, jog galiausiai vakcinos ir antivirusiniai vaistai kartu saugos nuo blogiausių COVID-19 pasekmių.

„Šio vaisto nereikėtų laikyti vakcinų pakaitalu – abi priemonės turi būti regimos kaip dvi strategijos, kurias galima taikyti kartu, kad reikšmingai sumažėtų sunkių ligos atvejų“, – sakė virusologijos specialistas A. Pekoszas.

Spalio 1 d. vaistų gamintoja „Merck“ pranešė, kad jos eksperimentinė piliulė, skirta COVID-19 sergantiems žmonėms, perpus sumažino hospitalizavimo ir mirčių skaičių

„Merck“ ir jos partnerės „Ridgeback Biotherapeutics“ teigimu, ankstyvieji rezultatai parodė, kad tarp tų pacientų, kurie per pirmas penkias simptomų dienas gėrė vaistą „Molnupiravir“, hospitalizavimo ir mirčių rodikliai sumažėjo perpus, lyginant su ta grupe, kuri vartojo placebą.

Tyrimo metu buvo stebimi 775 suaugę žmonės, sirgę lengva ar vidutinio sunkumo COVID-19 forma, tačiau dėl tokių sveikatos bėdų kaip nutukimas, diabetas ar širdies ligos priklausę rizikos grupei. Šių rezultatų dar neperžiūrėjo nepriklausomi ekspertai, nors tai yra įprasta procedūra kalbant apie kiekvieną naują medicininį tyrimą.

Iš pacientų, gėrusių „Molnupiravir“, 7,3 proc. per 30 dienų pateko į ligoninę arba mirė. O placebą vartojusių žmonių grupėje tokie pacientai sudarė 14,1 proc. Po 30 dienų tarp naująjį vaistą gėrusių žmonių mirčių nebebuvo užfiksuota, nors placebo grupėje dar mirė aštuoni žmonės, pažymėjo „Merck“.

Daktaras Anthony Fauci, aukščiausiasis JAV vyriausybės patarėjas infekcinių ligų klausimais, „Merck“ rezultatus pavadino „labai geromis naujienomis“. „Merck“ savo vaistą tyrė tik su tais žmonėmis, kurie nebuvo skiepyti. Tačiau Maisto ir vaistų administracijos pareigūnai gali leisti vartoti šį vaistą ir skiepytiems pacientams, kurie pajunta COVID-19 simptomus.

Sveikatos ekspertai, tarp jų ir A. Fauci, seniai ragino sukurti patogiai vartojamas piliules, kurias pacientai galėtų išgerti vos pasireiškus pirmiesiems COVID-19 simptomams, panašiai kaip kai kurie preparatai, kurie padeda greičiau pasveikti nuo gripo.

„Merck“ jau yra pasirašiusi sutarčių su kitomis vyriausybėmis, įskaitant Jungtines Valstijas, planuojančias įsigyti 1,7 mln. dozių, jeigu priežiūros institucijos suteiks leidimą vartoti molnupiravirą.

Klinikiniai bandymai parodė, kad vartojant šį preparatą hospitalizacijos arba mirties rizika koronavirusu užsikrėtusiems suaugusiems asmenims sumažėja 50 proc., sakė britų Žmonių vaistų komisijos pirmininkas Muniras Pirmohamedas.

Visgi ekspertai perspėja, kad šis vaistas nėra stebuklingas. M. Pirmohamedas teigė, kad jis neskirtas naudoti kaip vakcinų nuo COVID-19 pakaitalas.

Paprastos tabletės pavidalo preparato nuo koronaviruso ieškoma nuo pat pandemijos pradžios. Kai „Merck“ paskelbė savo bandymų rezultatus, šis pasiekimas buvo sveikinamas kaip svarbus žingsnis siekiant tokio tikslo.

Anksčiau jau patvirtinti vaistai nuo COVID-19, pavyzdžiui, monokloninių antikūnų mišiniai ir bendrovės „Gilead“ sukurtas remdesiviras, Europos Sąjungoje platinamas „Veklury“ prekiniu ženklu, yra skirti vartoti intraveniniu būdu.

Molnupiraviras iš pradžių buvo kuriamas kaip gripo ir žmogaus kvėpavimo takų sincitinio viruso dauginimąsi lėtinantis preparatas. Šį darbą vykdė viena mokslininkų grupė Emory (Emorio) universitete, įsikūrusiame Džordžijos valstijos mieste Atlantoje.

„Merck“ taip pat tęsia atskirus klinikinius bandymus, aiškindamasi, kiek molnupiraviras yra veiksmingas mėginant apsaugoti nuo koronavirusinės infekcijos žmones, glaudžiai kontaktuojančius su COVID-19 pacientais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (468)