N. Osmanovo teigimu, būrys, kuriame jie atliko bausmę, buvo specialiai suformuotas dėl A. Navalno. Jis sako, kad visiems nuteistiesiems buvo nurodyta nesikalbėti su A. Navalnu ir užrašinėti kiekvieną jo žingsnį. Kaip „Dožd“ pasakojo J. Burakas, šalia A. Navalno nuolat būdavo mažiausiai 10 žmonių, jie sekdavo paskui jį net į tualetą. Jie visaip provokuodavo politiką, kad jis kuriam nors trenktų. Tačiau, pasak buvusio nuteistojo, A. Navalnas provokacijoms nepasiduodavo.

Kaip teigė N. Osmanovas, kolonijoje parodė filmą, kuris turėjo sukompromituoti A. Navalną prieš kitus nuteistuosius.

„To filmo esmė – kad jis [A. Navalnas] – netradicinės orientacijos“, – pasakojo buvęs nuteistasis. Šią informaciją patvirtino ir J. Burakas, kuris buvo būrio budėtojas.

N. Osmanovas papasakojo ir apie A. Navalno badavimą kolonijoje.

Pasak jo, kai A. Navalnas badavo, šalia jo paguldė tariamai tuberkulioze sergantį nuteistąjį. Vėliau paaiškėjo, kad jis visai nesirgo. Paskui ūkvedžiai nuo ryto atsinešė pusmaišį dešros ir ėmė šlamšti, kad palaužtų A. Navalną, pridūrė N. Osmanovas.

Anot N. Osmanovo, kai A. Navalnas grįžo iš kalėjimo ligoninės, pirmas tris paras jam trukdė miegoti – gretimoje kameroje apgyvendino žemiausios kastos pagal kalinių hierarchiją nuteistąjį, kuris „leido įvairius garsus“.

Visa tai buvo daroma kolonijos vadovybės liepimu, tvirtina N. Osmanovas. Kai A. Navalnas išeidavo į susitikimus su advokatais, į būrį ateidavo kolonijos darbuotojai, o nuteistieji jiems pasakodavo, kaip elgėsi su politiku, pridūrė buvęs 2-osios pataisos kolonijos Pokrove nuteistasis.

45 metų A. Navalnas, balsingiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas, pernai per plauką liko gyvas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl savo apnuodijimo jis kaltina Kremlių.

Sausį sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur buvo gydomas po apnuodijimo, A. Navalnas iškart buvo suimtas. Vasarį jis buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pažeidė senoje byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai po apnuodijimo buvo išskraidintas gydytis į Vokietiją.

Šiuo metu A. Navalnas atlieka bausmę kolonijoje netoli Pokrovo Vladimiro regione, už maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)