Ypač pavojinga būtų atmaina, kuri plistų taip lengvai kaip dabar Sars-CoV-2 ir kuri pasižymėtų didesniu mirtingumu, sakė ekspertas interviu vokiečių laikraščiui „Zeit“.

„Tai būtų katastrofa žmonijai“, – pabrėžė A. Fauci. Jis atkreipė dėmesį į MERS virusą, kuris 2013 metais pražudė 25-35 proc. juo užsikrėtusių žmonių ir buvo daug pavojingesnis nei dešimt metų prieš tai siautėjęs SARS, nuo kurio mirė 10 proc. susirgusiųjų.

Būtų naivu tikėti, kad mes išvengsime naujo viruso, kalbėjo A. Fauci. Todėl jis pareikalavo tolesnių pasaulio pastangų, kad būtų spartinamas universalios vakcinos nuo koronavirusų kūrimas. Nė viena šalis pati viena esą negali to padaryti.

„Mes patiriame pandemiją, kurios nematėme daugiau kaip 100 metų“, – tęsė imunologas.

Spalį kalbėdamas Niujorko istorijos draugijos renginyje A. Fauci teigė buvęs nustebintas koronaviruso pandemijos masto. Jis jau 2020 metų vasarį žinojęs, kad laukia „daug problemų“, tačiau „buvo dar blogiau nei galėjau prognozuoti“, – sakė A. Fauci.

Kad JAV užsikrėtę virusu mirs daugiau kaip 700 000 žmonių, o pasaulyje – milijonai, jis pandemijos pradžioje esą nemanęs.

„Savo beprotiškiausiuose ir pesimistiškiausiuose sapnuose niekada nebūčiau to numatęs“, – kalbėjo ekspertas.

A. Fauci „Zeit“ santūriai kalbėjo apie tai, kad dabartinė pandemija greitai baigsis. Anot jo, gali būti, kad iki pavasario ją pavyks suvaldyti. „Tačiau negaliu įsivaizduoti, kad iki kitos vasaros išnaikinsime ligą“, – pridūrė ekspertas.

A. Fauci taip pat pozityviai pasisakė apie 5-11 metų vaikų skiepijimą.

Jungtinėse Valstijose dabar gali būti skiepijami 5–11 metų vaikai bendrovės „Pfizer“ gaminama vakcina nuo COVID-19, antradienį pranešė šalies sveikatos apsaugos institucijos.

JAV prezidentas Joe Bidenas šį žingsnį pasveikino, teigdamas kad jis taps „lūžio tašku“ kovoje su koronaviruso pandemija.

Praėjus kelioms dienoms po Maisto ir vaistų administracijos (FDA) leidimo suteikimo, vakciną patvirtino ir Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC). Šiais žingsniais buvo paruošta dirva iki 28 mln. vaikų vakcinacijai Amerikoje.

Vyriausybė gerokai užbėgo už akių šiam sprendimui: įsigijo pakankamai dozių visiems 5–11 metų amžiaus grupės vaikams ir pradėjo gabenti preparato siuntas po visą šalį.

„Šiandien pasiekėme lūžio tašką mūsų kovoje su COVID-19“, – Baltųjų rūmų išplatintame pareiškime cituojamas J. Bidenas.

Jaunesnių vaikų skiepijimas „leis išsklaidyti jau ne vieną mėnesį besitęsiantį tėvų nerimą dėl savo vaikų, taip pat sumažinti viruso plitimo mastą tarp vaikų. Tai svarbus žingsnis į priekį mūsų tautos kovoje su šiuo virusu“, tęsė valstybės vadovas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (406)