Per rugpjūčio 29-osios operaciją žuvo trys suaugusieji, tarp jų JAV pagalbos organizacijoje dirbęs vyras, ir septyni vaikai. Smūgio taikiniu turėjo būti vienas namas ir mašina su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojais.

„Tyrimo metu nenustatyta jokių teisės, įskaitant karo teisę, pažeidimų. Vykdymo klaidos, tendencingumas patvirtinant informaciją ir ryšio gedimai nulėmė, kad nebuvo išvengta civilių aukų“, – ataskaitoje nurodė JAV karinių oro pajėgų generalinis inspektorius, generolas leitenantas Sami Saidas.

„Tai buvo sąžininga klaida“, – sakė jis žurnalistams Pentagone.

„Tačiau tai nėra nusikalstamas elgesys, atsitiktinis elgesys, aplaidumas“, – pridūrė S. Saidas.

Anot jo, žmonės, dalyvavę šioje operacijoje, surengtoje per JAV vadovautą tūkstančių afganų evakuaciją iš Kabulo po to, kai talibai perėmė valdžią, iš tiesų manė, jog šis smūgis užkirs kelią kovotojų planuojamai atakai.

„Numatytas smūgio taikinys, transporto priemonė ir visa, kas buvo jos viduje, tuo metu iš tiesų laikytas keliančiu neišvengiamą grėsmę JAV pajėgoms ir misijai Hamido Karzai tarptautiniame oro uoste“, – rašoma ataskaitoje.

Tačiau, anot dokumento, žvalgybos informacijos ir smūgio taikiniu numatytos transporto priemonės bei joje buvusių asmenų stebėjimo, trukusio aštuonias valandas, vertinimas buvo „apgailestautinai netikslus“.

„Tikėtina, kad problema buvo ne žvalgybinė informacija, bet tos žvalgybinės informacijos susiejimas su konkrečiu namu“, – sakė S. Saidas.

JAV kariuomenė manė, kad atakuoja IS kovotojus, planuojančius išpuolį prieš evakuacijos misiją. Smūgis buvo surengtas praėjus trims dienoms po savižudžio sprogdintojo išpuolio oro uoste, pareikalavusio 13 amerikiečių karių ir dešimčių afganų gyvybių.

Manyta, kad toje transporto priemonėje laikomi tokie pat sprogmenys, kokie buvo panaudoti per ankstesnį išpuolį.

Po preliminaraus tyrimo Pentagonas rugsėjo 17 dieną pripažino, kad tai buvo „tragiška klaida“.

Gynybos departamentas nurodė, kad aukų artimiesiems bus išmokėtos kompensacijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)