Ataskaitoje teigiama, kad iki 2027 m. Kinija gali turėti 700 pristatomų branduolinių galvučių, o iki 2030 m. jų skaičius gali viršyti 1 000 – tai du su puse karto didesnis arsenalas, nei Pentagonas prognozavo vos prieš metus.

Kinijos Liaudies Respublika (KLR) investuoja į savo sausumoje, jūroje ir ore veikiančių branduolinių ginklų tiekimo platformas ir plečia jų skaičių bei kuria infrastruktūrą, reikalingą šiai svarbiai branduolinių pajėgų plėtrai palaikyti.

Įvertinimas pateiktas JAV gynybos departamento metinėje ataskaitoje Kongresui apie Kinijos karinių pajėgumų plėtrą. Kinija, kaip ir Jungtinės Valstijos bei Rusija, dvi pagrindinės branduolinės valstybės, kuria „branduolinę triadą“ – pajėgumus tiekti branduolinius ginklus iš sausumoje esančių balistinių raketų, iš oro paleistų raketų ir iš povandeninių laivų.

Ataskaitoje teigiama, kad Kinija greičiausiai nesiekia surengti neišprovokuotą branduolinį smūgį prieš branduolinį ginklą turintį priešininką, pirmiausia JAV, bet nori atgrasyti kitų atakas išlaikydama patikimą branduolinių atsakomųjų veiksmų grėsmę.

Prieš metus Pentagono ataskaitoje apie Kiniją buvo sakoma, kad šalis turi apie 200 pristatomų kovinių galvučių ir iki 2030 m. turės jų dvigubai daugiau.

Nepriklausomi mokslininkai pastaraisiais mėnesiais paskelbė palydovines nuotraukas, kuriose užfiksuotos naujos branduolinių raketų šachtos Vakarų Kinijoje. Šis pagreitis „mums labai rūpi“, sakė vienas JAV gynybos pareigūnas. Tai „kelia klausimų dėl jų ketinimų“, sakė pareigūnas, ragindamas daugiau skaidrumo iš Pekino dėl branduolinių pajėgų plėtros.

Pagrindinis JAV varžovas

Pentagonas paskelbė Kiniją pagrindiniu savo saugumo rūpesčiu ateityje, Pekinui įsipareigojus iki 2049 metų paversti Liaudies išlaisvinimo armiją „pasaulinės klasės pajėgomis“, kaip numatyta oficialiame jo plane. Kinija plečia savo oro, kosmoso ir jūrų pajėgas, siekdama parodyti savo galią visame pasaulyje, panašiai kaip Jungtinių Valstijų kariuomenė daro jau dešimtmečius.

Konkurencija padidino susirūpinimą dėl galimo JAV ir Kinijos susirėmimo, ypač dėl Taivano, kurį Kinija laiko savo teritorija, bet kurį labai palaiko Jungtinės Valstijos.

Naujojoje JAV ataskaitoje teigiama, kad Kinijos spartaus kariuomenės modernizavimo tikslas – iki 2027 m. įveikti bet kokį spaudimą jai siekiant susigrąžinti Taivaną. Ataskaitoje teigiama, kad iki 2027 m. Kinija siekia turėti „pajėgumus atremti JAV kariuomenę Indijos ir Ramiojo vandenyno regione ir priversti Taivano vadovybę sėsti prie derybų stalo pagal Pekino sąlygas.“

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)