Prancūzijos pagalbos darbuotoja, buvusi pagrobta ir ketverius metus laikyta įkaite Malyje, savo iniciatyva grįžo į Vakarų Afrikos šalį, trečiadienį pranešė Prancūzijos vyriausybė, pavadinusi jos sprendimą „neatsakingu“. Tokį kaltinimą ji atmetė.

76 metų Sophie Petronin buvo ginkluotų užpuolikų pagrobta 2016 m. gruodį šiauriniame Malio Gao mieste ir laikoma, kaip manoma, su „Al Qaeda“ susijusių kovotojų.

Ji buvo paleista praėjusių metų spalį kartu su Malio opozicijos veikėju Soumaila Cisse ir dar dviem įkaitais mainais, kaip pranešta, į daugiau nei 200 Malio valdžios nuteistų ar įtariamų džihadistų paleidimą.

Išbandymas, kurį patyrė S. Petronin, ir galiausiai jos paleidimas – tuo metu ji buvo paskutinė likusi prancūzų įkaitė pasaulyje – tapo nacionaline naujiena, pats prezidentas Emmanuelis Macronas pasveikino ją grįžus namo, kai ji nusileido Prancūzijoje.

Tačiau ji savo noru grįžo į Malį, Prancūzijos vyriausybė tai patvirtino, bet tokį jos sprendimą pasmerkė. „Apgailestaujame dėl Sophie Petronin grįžimo į Malį“, – sakė vyriausybės atstovas Gabrielis Attalas, pavadinęs S. Petronin sprendimą „neatsakingumo forma“.

G. Attalas žurnalistams sakė, kad buvusi pagalbos darbuotoja kelia pavojų savo ir Prancūzijos karinio personalo saugumui. „Kai mūsų piliečiai paimami įkaitais užsienyje, mūsų kariai eina jų gelbėti, rizikuodami savo gyvybėmis“, – sakė G. Attalas. „Kai kurie mūsų kariai žuvo per operacijas, skirtas gelbėti įkaitus, kurie buvo paimti užsienio šalyse“, – sakė jis ir paragino „gerbti mūsų karius“.

Vis dėlto pati S. Petronin, su kuria AFP trečiadienį susisiekė telefonu, sakė atmetanti kritiką. „Kodėl neatsakinga? Čia mano namai“, – sakė ji.

Prancūzijos žiniasklaida pranešė, kad S. Petronin Malyje gyvena maždaug septynis mėnesius, į šalį atvykusi nelegaliai, kai buvo atmestas jos prašymas išduoti vizą. „Taip, aš jau kurį laiką esu Malyje, – naujienų agentūrai AFP sakė S.Petronin. – Bet aš nesijaudinu ir niekas man netrukdo.“

Prancūzijos radijas anksčiau pranešė, kad ji nusprendė grįžti į Malį, nes negalėjo prisitaikyti prie gyvenimo Šveicarijos kaime, kuriame apsistojo atgavusi laisvę.

Malio valdžia praėjusią savaitę paskelbė jos paieškos orderį ir nurodė policijai ieškoti jos „labai aktyviai“. Tačiau pati S. Petronin atrodė suglumusi dėl šio orderio. „Nežinau, ar jie manęs ieško ir kodėl“, – naujienų agentūrai AFP sakė ji.

Malio policijos pareigūnas, nenorėjęs, kad jo tapatybė būtų paviešinta, naujienų agentūrai AFP sakė, kad baiminamasi dėl jos saugumo, nes Sikaso rajone, netoli Burkina Faso sienos, kur, kaip manoma, ji yra, veikia ginkluotos grupuotės.

Pareigūnai nepasakė, ar S. Petronin, Malyje turinti įvaikintą dukrą, bus išsiųsta iš šalies, jei bus rasta.

Malis stengiasi suvaldyti džihadistų sukilimą, kuris pirmą kartą kilo
2012 m. ir nusinešė tūkstančius gyvybių. Po S. Petronin paleidimo Malyje dingo kitas Prancūzijos pilietis, žurnalistas Olivier Dubois.

Gegužę paskelbtame vaizdo įraše O. Dubois teigė, kad jį balandžio 8 d. irgi Gao pagrobė „Islamo ir musulmonų rėmimo grupė“ (GSIM), didžiausias džihadistų aljansas Sahelyje.