Incidentas įvyko ritantis precedento neturinčiai bangai, kai tūkstančiai daugiausia Artimųjų Rytų migrantų ir pabėgėlių mėgina nelegaliai patekti į Lenkiją ir kitas Europos Sąjungos (ES) nares Latviją bei Lietuvą iš Baltarusijos.

„Pokalbis buvo susijęs su nenustatytų, uniformuotų, šautuvais ginkluotų asmenų įsiveržimu į Lenkijos teritoriją iš Baltarusijos Respublikos teritorijos“, – sakoma ministerijos pranešime ir priduriama, kad incidentas įvyko naktį iš lapkričio 1-os į lapkričio 2 dieną.

Lenkijos kariai pastebėjo tris uniformuotus žmones, ginkluotus šautuvais, nurodė Lenkijos saugumo tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas.

„Sutikę lenkų patrulį jie užsitaisė ginklus ir atsitraukė link Baltarusijos“, – sakė S. Zarynas.

Pasak saugumo tarnybų atstovo, incidentas įvyko Lenkijos teritorijoje, maždaug už 300 metrų nuo sienos su Baltarusija.

„Jis [atstumas] buvo pakankamas, kad suprastum, jog tai nebuvo apsirikimas“, – sakė jis.

Lenkija pasiryžusi apsaugoti savo ir išorines Europos Sąjungos sienas“, – sakoma pareiškime.

Užsienio reikalų ministras Lukaszas Jasina nurodė, kad šis incidentas įvyko naktį iš pirmadienio į antradienį.

Pasak jo, antradienį į Lenkijos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Baltarusijos reikalų patikėtinis Aliaksandras Česnovskis.

„Šio iškvietimo priežastis buvo paprasta – įvykdytas Lenkijos Respublikos sienos pažeidimas Palenkės vaivadijoje. Tai naktį įvykdė uniformuoti žmonės, ginkluoti ilgavamzdžiais ginklais. Neturėjome galimybės nustatyti, kokias uniformas vilkėjo tie žmonės, bet palyginimai su įvairiais „žaliaisiais žmogeliukais“ mums turbūt savaime peršasi“, – kalbėjo L. Jasina.

Susitikimo metu užsienio reikalų viceministras Piotras Wawrzykas paprašė Baltarusijos pasiaiškinimo ir pabrėžė, kad „Baltarusijos valdžios pastarųjų savaičių veiksmai turi vis ryškesnių tyčinio eskalavimo požymių“.

P. Wawrzykas „pabrėžė, kad Lenkija tokius veiksmus laiko nepriimtinais ir jų netoleruos. Jis pabrėžė, kad Lenkija yra pasiryžusi ginti savo ir Europos Sąjungos išorines sienas“, – sakoma L. Jasinos pranešime.

Baltarusija kol kas šio incidento nekomentavo.

Pastaraisiais mėnesiais tūkstančiai migrantų iš Sirijos, Irako, Afganistano ir Afrikos šalių turistų vizomis buvo privilioti į Baltarusiją, skatinant juos bandyti pereiti Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos – trijų su Baltarusija besiribojančių ES valstybių – sienas.

Lenkijos ir kitų ES valstybių lyderiai kaltina Maskvos palaikomo autokratinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos vyriausybę migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine ataka, kuria siekiama destabilizuoti padėtį regione ir visoje ES.

Pasak S. Zarynos, anksčiau jau buvo „daug baltarusių organizuotų incidentų ir provokacijų, tačiau pastarasis buvo pats pavojingiausias ir rimčiausias incidentas iki šiol“.

ES kaltina Baltarusijos lyderį Aliaksandrą Lukašenką organizuojant migrantų ir pabėgėlių, mėginančių patekti į ES teritoriją, srautus taip keršijant už Briuselio įvestas sankcijas dėl žiauraus jo režimo susidorojimo su opozicija.

Migrantai ir pabėgėliai sako, kad Baltarusijos pajėgos dažnai juos varu verčia kirsti sieną, o Lenkijos pareigūnai atstumia atgal. Tai reiškia, kad daugelis jų įstringa pasienyje vis atšiauresnėmis rudens oro sąlygomis.

Remiantis Lenkijos dienraščiu „Gazeta Wyborcza“, iki šiol šioje vietovėje žuvo mažiausiai 10 migrantų, septyni jų – Lenkijos sienos pusėje. Pastarąjį kartą žuvo irakietis, penktadienį jis mirė Lenkijos pusėje, kirtęs sieną iš Baltarusijos, patvirtino Lenkijos pasieniečiai. Vietos žiniasklaida pranešė, kad jis sirgo diabetu.

Lenkija reagavo į precedento neturinčius migrantų atvykimus pasiuntusi tūkstančius karių prie sienos ir įvedusi ten nepaprastąją padėtį, taip pat stato spygliuotos vielos tvorą ir pritarė pasienio sienos statybai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (395)