Per pusmetį truksiantį procesą, surengtą spaudos laisvės organizacijų koalicijos iniciatyva, daugiausia dėmesio bus skiriama neišspręstoms trijų žurnalistų, nužudytų Meksikoje, Šri Lankoje ir Sirijoje, byloms.

Nors tribunolas neturi teisinių įgaliojimų ką nors nuteisti, tokiu būdu siekiama padidinti visuomenės informuotumą, paskatinti vyriausybes imtis veiksmų ir surinkti įrodymų.

Hatice Cengiz, kuri ruošėsi ištekėti už Saudo Arabijos disidento žurnalisto Jamalo Khashoggi, nužudyto 2018 metais Saudo Arabijos konsulate Stambule, pažadėjo duoti parodymus tribunolui, kad pasaulis nepamirštų jos nužudyto sužadėtinio.

„Anksčiau į žurnalistus taikėsi žmonės, o dabar į žurnalistus taikosi vyriausybės ir vyriausybių vadovai. Taigi, tai labai, labai svarbus dalykas“, – sakė H. Cengiz.

„Dalyvauju šiame liaudies tribunole dėl žurnalistų nužudymo, nes noriu dar kartą priminti pasauliui, kas nutiko Jamalui ir kodėl iki šiol negalime pasiekti jokio teisingumo“, – pridūrė ji.

Nobelio taikos premijos laureatė filipinietė Maria Ressa ir nužudytos Maltos žurnalistės Daphne Caruanos Galizios sūnus irgi duos parodymus tribunole, įsikūrusiame XVII amžiaus buvusioje bažnyčioje Hagoje.

Tribunolą surengė kelios nevyriausybinės organizacijos – „Free Press Unlimited“ (FPU), Komitetas žurnalistams ginti (CPJ) ir „Reporteriai be sienų“ (RSF). Procesas prasideda minint Tarptautinę nebaudžiamumo už nusikaltimus prieš žurnalistus panaikinimo dieną.

Bus nagrinėjamas laikraščio redaktoriaus Lasanthos Wickrematunge nužudymas 2009 metais per tamilų separatistų sukilimą Šri Lankoje; meksikiečių žurnalisto Miguelio Angelo Lopezo Velasco ir jo žmonos bei sūnaus nužudymas 2011 metais; taip pat Nabilo al Sharbaji žūtis 2015 metais Sirijos sulaikymo centre.

CPJ duomenimis, nuo 1992 metų pasaulyje nužudyta daugiau kaip 1,4 tūkst. žurnalistų, o aštuoniais iš dešimties atvejų žudikai lieka nenubausti.

Žiniasklaidos laisves pastaraisiais metais dar labiau varžo populistai lyderiai, įskaitant buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą, pareiškė tribunolą konsultuojanti žinoma britų advokatė Helena Kennedy.

„Žurnalistika yra tiesos sakymas. Tai yra tai, ko labiausiai bijo populistinės ir autoritarinės vyriausybės“, – pabrėžė ji, kalbėdama vaizdo ryšiu.

Tribunolu siekiama parodyti, kad įmanoma rasti naujų įrodymų dėl žurnalistų nužudymo, net kai valstybės to negali ar nenori daryti, pareiškė FPU direktorius Leonas Willemsas.

„Kai nužudome žurnalistą, kai leidžiame, kad taip atsitiktų, nužudome ir pranešimus. Nužudome svarbius pranešimus, atskleidžiančius neteisėtus veiksmus“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją