Pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašų, kur matyti kariuomenės traukiniai ir sunkvežimių kolonos, vežančios tankus ir raketas Rusijos pietvakarinėje dalyje netoli Ukrainos.

Pentagono atstovas Johnas Kirby pirmadienį žurnalistams sakė, kad JAV stebi padėtį, o laikraštis „The Washington Post“ citavo susirūpinimą reiškusius amerikiečių pareigūnus.

Tačiau Ukrainos gynybos ministerija vėlai pirmadienį paskelbtame pareiškime pabrėžė, kad pasienyje nepastebėta jokio „papildomo [rusų pajėgų] dislokavimo“.

Anot ministerijos, paskelbti vaizdo įrašai gali būti „specialių informacinių ir psichologinių veiksmų elementas“ ir vaizduoja planuojamus karių manevrus po Rusijos mokymų.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį pranešė aptaręs konfliktą su JAV prezidentu Joe Bidenu, susitikęs su juo Glazge vykstančios klimato konferencijos COP26 kuluaruose.

„JAV teberemia Ukrainos teritorinį vientisumą ir reformas“, – parašė V. Zelenskis socialiniame tinkle „Twitter“.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį taip pat paneigė pranešimus apie galimą pajėgų telkimą. Anot jo, dėl tokių „nekokybiškų“ informacijos nutekinimų nereikėtų „gaišti laiko“.

„Mūsų karinės technikos ir kariuomenės dalinių judėjimas... yra vien tik mūsų reikalas, – sakė jis žurnalistams. – Rusija niekada niekam negrasina.“

Ukrainos kariuomenė kovoja su prorusiškais separatistais nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymo pusiasalį.

Šių metų pradžioje suintensyvėjus smurtui, Rusija kovą buvo sutelkusi prie Ukrainos sienų apie 100 tūkst. karių. Tuomet buvo nuogąstaujama, kad rusenantis konfliktas gali smarkiai eskaluotis.

Spaudžiama Kijevo sąjungininkių Vakaruose, Maskva vėliau paskelbė atitraukianti karius, tačiau tiek Ukraina, tiek Jungtinės Valstijos tuo metu tvirtino, kad atitraukimas buvo riboto pobūdžio.

Ukrainiečių kariuomenė antradienį pranešė, kad per separatistų išpuolį žuvo vienas jos karys.

Tęsiantis konfliktui, pareikalavusiam jau daugiau nei 13 tūkst. gyvybių, nuo šių metų pradžios žuvo mažiausiai 59 Ukrainos kariai. Per visus 2020-uosius gyvybės neteko 50 jų ginklo draugų.

Tuo metu separatistai sako netekę 40 savo kovotojų.

Kijevas ir jį remiantys Vakarai kaltina Rusiją siunčiant karius bei ginklus per sieną separatistams paremti, tačiau Maskva šiuos teiginius neigia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)