JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas pareiškė: „Atėjo laikas pasakyti: užteks. Užteks kenkti biologinei įvairovei. Užteks žudyti save anglies dioksidu. Užteks elgtis su gamta kaip su tualetu. Užteks deginti, gręžti ir kasti vis giliau ir giliau. Mes kasame sau kapą.“

A. Guterresas paragino konferencijos dalyvius: „Rinkitės ambicijas. Rinkitės solidarumą. Rinkitės apsaugoti mūsų ateitį ir išsaugoti žmoniją.“

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas perspėjo dėl „nesuvaldomo“ visuomenės pykčio, jei konferencija žlugs, ir pareiškė, jog ateities kartos „to neatleis“.

„Jie žinos, kad Glazge galėjo būti pasiektas istorinis lūžis, jei istorija nebus pakeista“, – perspėjo jis.

„Jie mus vertins su kartėlio ir pasipiktinimo jausmu, kuriam neprilygs visų šių dienų klimato aktyvistų ryžtas – ir jie bus teisūs“, – įspėjo premjeras.

Barbadoso ministrė pirmininkė Mia Mottley pareiškė, kad nesėkmė užtikrinti valstybėms lėšų apsisaugoti ir prisitaikyti prie klimato kaitos „kainuos gyvybių ir pragyvenimo šaltinių mūsų bendruomenėms“.

„O tai, mano draugai, yra amoralu ir neteisinga“, – pridūrė ji.

„Norime, kad po šimto metų žmonija dar egzistuotų. Ir jei mūsų egzistavimas ką nors reiškia, turime veikti visų žmonių, kurie nuo mūsų priklauso, interesais“, – pareiškė politikė.

Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi, praėjusį savaitgalį Romoje priėmęs Didžiojo dvidešimtuko (G20) lyderius , kalbėjo, jog COP26 „turi žengti toliau“ nei G20 konferencija.

„COP26 turi tapti naujo impulso pradžia, didžiuliu šuoliu mūsų kovoje su klimato kaita“, – paragino jis.

Didžiosios Britanijos princas Charlesas pažymėjo, kad „reikalinga didžiulė karinio stiliaus kampanija, leisianti sustiprinti pasaulinio privataus sektoriaus jėgą. Jo žinioje yra trilijonai“.

Tuo tarpu konferencijoje dalyvaujantis britų transliuotojas, gamtos istorikas ir rašytojas seras Davidas Attenborough pareiškė: „Galbūt tai, kad labiausiai klimato kaitos paveikti žmonės nebėra kažkokios įsivaizduojamos ateities kartos, o šiandienis jaunimas <...> – galbūt tai suteiks mums impulsą perrašyti istoriją ir paversti šią tragediją triumfu.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)