Omenyje turėdamas didėjančią įtampą dėl Taivano, Kinijos užsienio reikalų ministras per derybas Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimo kuluaruose teigė, kad tai yra „jautriausias klausimas“ tarp Kinijos ir JAV, teigė Užsienio reikalų ministerija Pekine.

Wang Yi apkaltino Vašingtoną remiant taivaniečių pajėgas ir paragino JAV siekti „tikros, ne melu grįstos Vienos Kinijos politikos“, ministerija citavo ministrą.

Nors Taivanas nuo 1949 m. turi nepriklausomą vyriausybę, Kinija laiko šalį nuosava teritorija.

JAV prezidentas Joe Bidenas neseniai pareiškė, kad jo šalis yra įsipareigojusi apginti Taivaną, jei Kinija imtųsi puolimo. Toks jo komentaras paskelbtas didėjant tarptautiniam nerimui dėl padažnėjusių Pekino bandymų pažeisti Taivano oro erdvę.

Kadangi Kinijos prezidentas Xi Jinpingas dėl pandemijos nedalyvavo G20 susitikime, buvo praleista galimybė surengti pirmąsias jo derybas su J. Bidenu. Nepaisant to, abu lyderiai artimiausiomis savaitėmis planuoja virtualų susitikimą.

Anot Kinijos, užsienio reikalų ministrų susitikimo Romoje metu taip pat buvo aptarta įtampa su Šiaurės Korėja, situacija Mianmare ir Afganistane bei branduolinis ginčas su Iranu.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)