Susitikę Romoje vykstančio Didžiojo dvidešimtuko suvažiavime, abu preidentai „labai konstruktyviai pasikalbėjo“, o J. Bidenas „aiškiai išreiškė norą palaikyti konstruktyvius santykius su Turkija ir rasti veiksmingą būdą nesutarimams spręsti“, sakė aukštas JAV administracijos pareigūnas.

Pasak Turkijos prezidentūros, „susitikimas vyko pozityvioje atmosferoje“, o abu lyderiai „išreiškė bendrą įsipareigojimą toliau stiprinti Turkijos ir JAV santykius bei sutarė šiuo tikslu sukurti bendrą mechanizmą.“ Jie taip pat „pabrėžė NATO aljanso svarbą“, teigia Turkijos prezidendūros atstovai.

Turkijos sprendimas 2019 m. įsigyti rusiškas oro gynybos sistemas „S-400“ pakenkė šalies santykiams su JAV. Vašingtonas savo ruožtu blokavo Ankaros planus įsigyti maždaug 100 naujos kartos JAV gaminamų F-35 naikintuvų.

R. T. Erdoganas primygtinai pareikalavo kompensacijos, tvirtindamas, kad Vašingtonas turėtų grąžinti bent dalį 1,4 mlrd. JAV dolerių dydžio avanso, kurį Turkija sumokėjo už naujos kartos naikintuvus. Turkija sutiktų, jei už šiuos pinigus būtų pristatyti senesni F-16 naikintuvai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)