Prie protestuotojų, surengusių iki šiol didžiausius protestus, prisijungė ir garsioji švedų aktyvistė Greta Thunberg (Greta Tiunberg), atvykusi traukiniu iš Londono. Ją pasitiko ir į miestą palydėjo didelės policijos pajėgos.

„Pagaliau esu Glazge COP26 konferencijai! Ir dėkoju už labai šiltą priėmimą“, – tviteryje parašė aštuoniolikmetė aktyvistė, kuri prieš tai Londone dalyvavo nedideliame proteste prieš pasaulinius bankus, kurie buvo kaltinami planetos destabilizavimu ir rizikos daugelio žmonių gyvenimui kėlimu.

Į Glazgą atvyko protestuotojų iš viso pasaulio. Organizatoriai prognozuoja, kad didelėje demonstracijoje ateinantį penktadienį dalyvaus iki 100 tūkst. žmonių. Kai kurie aktyvistai ilgą atstumą ėjo pėsčiomis, kad atvyktų į Jungtinių Tautų konferencija, vyksiančią iki lapkričio 12 dienos.

Anksčiau demonstrantai žygiavo didžiausio Škotijos miesto centru ir nešė plakatus, kuriuose buvo parašyta „Veiksmais, ne žodžiais“ ir „Gana naudoti iškastinį kurą“. Juos vedė „Extinction Rebellion“ nariai. Ši grupė savo protestų taktika, kurią ketina panaudoti ir Glazge, anksčiau yra sutrikdžiusi gyvenimą daugelyje pasaulio miestų.

„Mes laukiame ambicingesnių priemonių, kad mūsų politiniai lyderiai suvoktų situacijos skubumą, – agentūrai AFP sakė pensininkas iš Belgijos Dirkas van Esbroeckas (Dirkas van Esbrekas). – Nes mūsų vaikams ir mūsų anūkams yra grėsmė gyventi gerokai sudėtingesniame pasaulyje, kuris kentės nuo rimtų klimato sutrikimų.“

Jis kartu su dar maždaug dvidešimčia narių, priklausančių vadinamajai grupei „seneliai už klimatą“, iš Belgijos traukiniu atvyko į Edinburgą, o vėliau 75 km nuėjo pėsčiomis į Glazgą.

„Nuo pareiškimų iki veiksmų dar turime nueiti ilgą kelią“, – sakė 68 metų vyras, turintis penkis vaikus ir 12 anūkų.

Viršūnių susitikime Glazge, kuris yra laikomas itin svarbiu kovai su klimato kaita, dalyvaus daugiau nei šimtas lyderių, įskaitant ir JAV prezidentą Joe Bideną (Džo Baideną).

„Tiesiog norime konkrečių priemonių, – sakė iš Ispanijos atvykusi 31 metų vertėja Becky Stockes (Bekė Stouks). – Tai yra paskutinė galimybė.“

Devyniolikmetis Maciejus Walczukas (Macejus Valčukas) pažymėjo, kad nepaisant anksčiau surengtų 25 COP pobūdžio konferencijų, „klimato situacija išlieka blogesnė nei bet kada“.

„Norime kitokios COP konferencijos ... ir konkrečių sprendimų jau dabar nukentėjusiems žmonėms“, – sakė jis.

Skelbiama, kad viešąją tvarką Glazge užtikrins apie 10 tūkst. policijos pareigūnų iš visos Jungtinės Karalystės. Tai jau vadinama didžiausia policijos operacija Škotijos istorijoje.

G-20 lyderiai sutarė dėl 1,5 laipsnio klimato kaitos tikslo – šaltiniai

Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalys sutarė, jog būtina siekti, kad pasaulio klimatas atšiltų ne daugiau kaip 1,5 Celsijaus laipsnio, palyginus su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos, naujienų agentūrai AFP sekmadienį pranešė trys aukščiausiojo lygio deryboms artimi šaltiniai.

Pasak šaltinių, diplomatų patvirtintame baigiamajame aukščiausiojo lygio susitikimo pareiškime neapsiribojama vien tuo, kas nustatyta 2015 metų Paryžiaus klimato susitarime, kuriame raginama užtikrinti, kad temperatūra žemėje pakiltų „gerokai mažiau“ nei 2 laipsniais Celsijaus, o idealiu atveju – arčiau 1,5 laipsnio.

Pareiškime, kuris bus paskelbtas vėliau sekmadienį, bus kalbama apie tai, kad turi būti siekiama 1,5 laipsnio tikslo, pareiškė vienas iš šaltinių, nepateikęs išsamesnės informacijos.

Iš ankstesnių baigiamojo pareiškimo projektų, su kuriais pavyko susipažinti agentūrai AFP, buvo galima spėti, kad G-20 šalys susilaikys nuo tvirto įsipareigojimo imtis priemonių užtikrinti, kad pasaulinis klimato šilimas neviršytų 1,5 laipsnio Celsijaus nuo ikipramoninio lygio, taip pat nenustatys aiškaus termino, kada bus pasiektas nulinis grynasis dujų išmetimo lygis.

Tačiau visą naktį prieš Glazge sekmadienį prasidedančias lemiamas Jungtinių Tautų derybas dėl klimato kaitos dirbę pareigūnai sugriežtino pranešimo formuluotes.

Dvidešimt didžiųjų pasaulio ūkių vienijančiai grupei tenka beveik 80 proc. visame pasaulyje į aplinką išmetamo anglies dioksido kiekio ir jų pažadas imtis veiksmų galėtų tapti taip reikalinga paspirtimi Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijai COP26.

Oficialias diskusijas apie klimato kaitą antrąją ir paskutinę Romos aukščiausiojo lygio susitikimo dieną sekmadienį pradėjęs Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi (Marijus Dragis) paragino savo kolegas siekti plataus užmojo tikslų.

„Sprendimai, kuriuos mes šiandien priimsime, darys tiesioginį poveikį Glazgo aukščiausiojo lygio susitikimo sėkmei, o galiausiai ir mūsų gebėjimui spręsti klimato krizę“, – pareiškė jis.

„Turime nustatyti ilgalaikius tikslus, kurie derėtų su Paryžiaus susitarimo tikslais, ir įgyvendinti trumpalaikius pokyčius, kad būtų galima juos pasiekti“, – pridūrė jis.

Ekspertai sako, kad 1,5 laipsnio tikslo įvykdymas (o šis tikslas laikomas ambicingiausiu 2015 metų Paryžiaus klimato susitarime) reiškia, kad iki 2030 metų pasaulinės šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo apimtys sumažėtų beveik perpus, o iki 2050 metų būtų pasiekta „grynoji nulinė vertė“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)