Diplomatas Johannesas Peterlikas spalio viduryje neteko ambasadoriaus Indonezijoje pareigų, prieš jį buvo pradėta „teisminė procedūra“, naujienų agentūrai AFP nurodė Austrijos užsienio reikalų ministerija.

Ministerija daugiau detalių nepateikė. J. Peterlikas 2018–2020 metais buvo aukščiausio rango URM valstybės tarnautojas.

Tačiau laikraščiai „Die Presse“ ir „Der Standard“, remdamiesi vienu teismo dokumentu, pranešė, jog J. Peterlikas yra įtariamas 2018 metais perdavęs įslaptintų dokumentų vienam austrų slaptajam agentui, kuris yra kaltinamas šnipinėjimu.

Kaip pranešama, tyrėjai turi vaizdo įrašą, kuriame Austrijos kontržvalgybos agentūros BVT buvęs agentas matomas su minimais dokumentais. Šis buvęs šnipas reguliariai palaikydavo ryšį su J. Peterliku. Pastarojo telefonas ir kompiuteris buvo konfiskuotas rugsėjo pradžioje.

Austrijos tarnybos minimus dokumentus gavo iš Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW), įsikūrusios Hagoje. J. Peterlikas buvo paprašytas šią medžiagą išanalizuoti.

Pranešimuose sakoma, kad dokumentuose esama informacijos apie Sovietų Sąjungoje sukurto „Novičiok“ sudėtį, taip pat apie buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimą, įvykdytą 2018 metų kovą Anglijos pietiniame Solsberio mieste.

Ši byla yra susijusi su tyrimais dėl didelio masto sukčiavimo Vokietijos bendrovėje „Wirecard“.

Buvęs „Wirecard“ operacijų vadovas Janas Maršalekas, kuris yra Austrijos pilietis, kaip pranešama, mėgino padaryti įspūdį savo verslo partneriams, rodydamas jiems dokumentus, kuriuose pateikiamas „Novičiok“ gamybos receptas.

Nurodoma, kad J. Maršalekas taip pat turėjo OPCW vidaus dokumentų apie Skripalių apnuodijimo tyrimą.

Vokietijos tyrėjų ieškomas J. Maršalekas šiuo metu slapstosi nuo teisėsaugos.

Šis skandalas – jau ne pirmasis, aptemdęs Austrijos reputaciją. Ši šalis yra Europos Sąjungos narė, bet nepriklauso NATO ir palaiko glaudžius ryšius su Rusija.

2020 metų birželį vienas buvęs austrų kariškis buvo nuteistas trejus metus kalėti, kai buvo pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo Maskvai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)