Prancūzija piktinasi dėl apribotų leidimų žvejoti britams priklausančiuose vandenyse ir teigia, kad jie prieštarauja susitarimui, kurį JK pasirašė išstojusi iš Europos Sąjungos.

Paryžius pagrasino nuo antradienio blokuoti britų laivus ir sugriežtinti jų patikras. JK aiškina, kad kai kurie prancūzų laivai turi pateikti daugiau dokumentų.

Prieš šį savaitgalį vyksiantį susitikimą su britų ministru pirmininku Borisu Johnsonu E. Macronas interviu „Financial Times“ gynė Prancūzijos poziciją ir tvirtino, kad ginčas dėl žvejybos gali pakenkti Britanijos reputacijai visame pasaulyje.

„Nesuklyskite, tai aktualu ne tik europiečiams, bet ir visiems jų partneriams. Nes kai skiri metus deryboms dėl sutarties, o po kelių mėnesių darai priešingai, nei buvo nuspręsta, dėl tau mažiausiai priimtinų aspektų, tai nėra didelis jūsų patikimumo ženklas“, – cituojamas E. Macronas.

Šalies prezidentas sakė esąs tikras, kad Britanija turi „geros valios“ išspręsti ginčą: „Turime gerbti vieni kitus ir duotą žodį.“

B. Johnsonas stengėsi nuraminti aistras, skrisdamas į Romoje vykstantį G-20 viršūnių susitikimą, kur šį klausimą sekmadienį aptars su E. Macronu.

„Prancūzija yra viena geriausių, seniausių, artimiausių mūsų sąjungininkių, draugų ir partnerių“, – sakė jis žurnalistams, keliaujantiems į viršūnių susitikimą. – Mus vienijantys ir siejantys ryšiai, yra daug stipresni nei šiuo metu santykiuose egzistuojantys neramumai.“

Tačiau B. Johnsonas taip pat pakartojo, kad Britanija yra pasirengusi reaguoti į bet kokius jos „skyrybų“ su ES sutarties pažeidimus.

Prancūzija taip pat pareiškė galinti apriboti energijos tiekimą Jungtinei Karalystei priklausančioms Normandijos saloms. Šios netoli Prancūzijos krantų esančios salos yra labai priklausomos nuo elektros energijos, tiekiamos iš žemyno.

Sausio mėnesį JK pasitraukus iš ES ekonominės erdvės, Londono ir Paryžiaus santykiai pašlijo, abiejose Lamanšo sąsiaurio pusėse esančioms valstybėms prisitaikanti prie gyvenimo po „Brexit“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją