Per antrąjį ratą turi būti išrinkti penkių miestų ir 15 municipalitetų merai, taip pat 42 vietos tarybų nariai, per spaudos konferenciją penktadienį sakė Centrinės rinkimų komisijos (CRK) pirmininkas Georgijus Kalandarišvilis.

Balsavimas prasidėjo 8 val. vietos (7 val. Lietuvos) laiku. Savo valią per šiuos rinkimus gali pareikšti daugiau kaip 2 mln. žmonių.

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili, atidavusi savo balsą Tbilisyje, išreiškė viltį, kad visuomenės susipriešinimas galiausiai liausis ir kad šalis pereis prie taikaus vystymosi.

„Kartu turime išmokti vienybės, ramaus gyvenimo. Būtent už šias sąvokas šiandien atidaviau savo balsą. Labai tikiuosi, kad mūsų visuomenės poliarizacija, kurią matėme laikotarpiu prieš rinkimus ir anksčiau, pasibaigs. Jeigu poliarizacija pas mus tęsis, iš to išloš tik mūsų kaimynė“, – žurnalistams sakė S. Zurabišvili, aiškiai turėdama galvoje Rusiją.

Didelė įtampa tarp Tbilisio ir Maskvos tvyro nuo 2008 metų, kai Sakartvelas susigrąžinti separatistinio Pietų Osetijos regiono kontrolę. Dėl šio žingsnio įsiplieskė trumpas, bet intensyvus karas su Rusija, per kurį Maskva faktiškai okupavo Pietų Osetiją ir kitą maištingą Sakartvelo regioną – Abchaziją.

G. Kalandarišvilis sakė, kad per balsavimą kai kuriose apylinkėse bus išbandomos naujos elektroninės technologijos.

Rinkimų komisijos pirmininkas nurodė, kad balsų skaičiavimo procesas apylinkėse, kuriose registruota daugiau kaip 300 rinkėjų, bus filmuojamas.

G. Kalandarišvilio duomenimis, balsavimą prižiūrės daugiau kaip 5,3 tūkst. rinkimų tarnybų pareigūnų, per 35 tūkst. vietos stebėsenos organizacijų narių ir 1 102 tarptautiniai stebėtojai.

Spalio 2 dienos vietos per rinkimų pirmąjį turą valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ surinko beveik 46,7 proc. rinkėjų balsų, o visos opozicinės partijos – 53,3 procento. Pagrindinė opozicijos partija – M. Saakašvilio Vieningasis nacionalinis judėjimas (VNJ) – laimėjo keliuose dideliuose miestuose.

Visuose didžiuosiuose miestuose, įskaitant sostinę Tbilisį, antrame rinkimų rate dėl mero posto varžysis „Sakartvelo svajonės“ ir VNJ kandidatai.

M. Saakašvilis, 2004–2013 metais dirbęs prezidento poste, slapta sugrįžo į Sakartvelą iš Ukrainos prieš spalio 2-ąją surengtą rinkimų pirmąjį ratą, bet netrukus buvo suimtas ir įkalintas Rustavio miesto kalėjime. Tai paskatino dešimtis tūkstančių žmonių susirinkti Tbilisyje ir reikalauti jo paleidimo.

Eksprezidentas jau beveik keturias savaites badauja kalėjime. Taip jis protestuoja prieš, jo teigimu, jo persekiojimą dėl politinių motyvų.

Gydytojai reiškia nerimą dėl galimos badavimo nepataisomos žalos jo sveikatai.

M. Saakašvilio suėmimas pagilino užsitęsusią politinę krizę šalyje, kur opozicinės partijos viešai pasmerkė masišką balsų klastojimą per praėjusių metų parlamento rinkimus, kuriuos nedidele persvara laimėjo valdančioji „Sakartvelo svajonė“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)