„Neturime geresnės sąjungininkės už Prancūziją“, – sakė J. Bidenas per pirmąjį savo susitikimą su E. Macronu nuo to laiko, kai praėjusį mėnesį įsiplieskė ginčas.

„Tai, kas nutiko, angliškai tariant, buvo nerangu, tai nebuvo padaryta labai grakščiai“, – sakė J. Bidenas žurnalistams po susitikimo Romoje prieš savaitgalį vyksiantį G20 viršūnių susitikimą.

„Man susidarė įspūdis, kad Prancūzija jau seniai buvo informuota, kad susitarimas (su prancūzais) neįvyks“, – kalbėjo jis.

J. Bidenas Prancūziją pavadino „nepaprastai, nepaprastai vertinama partnere... ir galia savaime“, turinčia „tas pačias vertybes“ kaip ir JAV.

Praėjusį mėnesį Australijai pasitraukus iš kelių milijardų dolerių vertės sutarties dėl povandeninių laivų su Prancūzija ir sudarius alternatyvų susitarimą su Jungtinėmis Valstijomis ir Britanija, kilo diplomatinis ginčas.

Įpykusi Prancūzijos vyriausybė slaptas derybas, atvedusias iki susitarimo su Paryžiumi atšaukimo, pavadino „dūriu į nugarą“, o E. Macronas atšaukė savo ambasadorius iš Vašingtono ir Kanberos.

Australija paskelbė apie susitarimą, kai prisijungė prie naujo aljanso su Britanija ir Jungtinėmis Valstijomis, pavadinto AUKUS – tai viena iš daugelio J. Bideno, laikančio Kinijos keliamų iššūkių atrėmimą vienu svarbiausiu JAV prioritetų iniciatyvų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)