Jūrų policija trečiadienį nurodė izoliuoti šį laivą Lamanšo sąsiaurio Havro uostamiestyje, nes atlikus patikrinimą vietoje paaiškėjo, kad jis sužvejojo daugiau kaip dvi tonas šukučių Prancūzijos vandenyse be tinkamos licencijos.

„Laivo „Cornelis Gert Jan“ kapitonas pašauktas į teismo posėdį Havre 2022 metų rugpjūčio 11 dieną“, – pareiškime nurodė miesto prokuroro pavaduotojas Cyrille'as Fournier.

Pasak jo, kapitonui pareikšti kaltinimai dėl „neleistinos žvejybos Prancūzijos vandenyse ne Europos Sąjungos laivu“. Už tai jam gali grėsti iki 75 tūkst. eurų bauda ir „administracinės nuobaudos“.

Tralerio savininkas ketvirtadienį pareiškė, kad Prancūzijos vandenyse buvo žvejojama teisėtai, o potencialią baudą pavadino „politiškai motyvuota“.

Anksčiau „šios problemos neturėjome“, naujienų agentūrai AFP sakė Škotijoje įsikūrusios bendrovės „Macduff Shellfish“ direktorius Andrew Brownas, pridūręs, kad kompanijai dar nepavyko susisiekti su prancūzų pareigūnais.

JK ir Prancūzija nesutaria dėl licencijavimo taisyklių, taikomų ES laivams, norintiems plaukioti vandenyse aplink Didžiąją Britaniją ir ypač aplink Normandijos salas.

Paryžius įspėjo, kad nuo lapkričio 2 dienos paskelbs draudimą britų laivams iškrauti sugautą laimikį Prancūzijos uostuose, taip pat įves atimančius daug laiko muitų ir sanitarinius patikrinimus visiems iš Britanijos įvežamiems produktams.

Prancūzų žvejai kaltina JK, taip pat jos protektorato Džersio pareigūnus naudojantis „Brexitu“ kaip pretekstu neleisti daugeliui jų gauti licencijas žvejybai vandenyse, kur jie tvirtina plaukiojantys jau daugelį metų.

Londonas tokius teiginius neigia ir žada imtis „tinkamo ir kalibruoto atsako“ į Prancūzijos priemones, kadangi Britanijos žvejybos pramonė priklauso nuo Prancūzijos uostų, suteikiančių jai prieigą prie Europos – savo pagrindinės eksporto rinkos.

JK iškvietė Prancūzijos ambasadorių pasiaiškinti dėl „grasinimų“, išsakytų dėl žvejybos teisių po „Brexito“.