J. Bidenui nepavyko įgyvendinti savo pradinio tikslo patvirtinti išlaidų projektą nedidele persvara demokratų kontroliuojamame Kongrese prieš kelionę į Romą, kur susitiks su popiežiumi Pranciškumi ir Didžiojo dvidešimtuko lyderiais, o paskui – į JT viršūnių susitikimą dėl klimato Glazge.

Tačiau jo dramatiškai paskutinę minutę pateiktas pasiūlymas yra per geras demokratams, kad jie jo atsisakytų, mano vyresnieji patarėjai.

Pasinaudodamas savo kaip prezidento autoritetu J. Bidenas pirmiausia pristatys susitarimo metmenis demokratų lyderiams, po to iš Baltųjų rūmų tiesiogiai kreipsis į amerikiečius. Pasakęs šią kalbą prezidentas išvyks į oro uostą ir sės į skrydžiui į Romą paruoštą prezidentinį lėktuvą „Air Force One“.

Pasak Baltųjų rūmų, J. Badenas pristatys kompromisinį įstatymo planą, kuriame numatyta 1,75 trln. JAV dolerių skirti švietimui, vaikų priežiūrai, netaršiai energijos gamybai ir kitoms socialinėms reikmėms.

Tai yra gerokai mažiau nei 3,5 trln. JAV dolerių, kurios iš pradžių planavo J. Bidenas ir kairuoliški demokratai. Tačiau dabartinė suma vis tiek bus didelis laimėjimas 78 metų J. Bidenui, per rinkimus įveikusiam ankstesnį prezidentą Donaldą Trumpą savo pažadu išgydyti Amerikos „sielą“.

Savaites trukę demokratų ginčai – tiek dėl projekto detalių, tiek dėl jame numatytų išlaidų – grasino visiškai nuskandinti įstatymo projektą kartu su kita iniciatyva, papildomai numatančia 1,2 trln. dolerių investicijas į Amerikos infrastruktūros atnaujinimą.

J. Bidenas dabar įsitikinęs, kad Kongresas yra pasirengęs paremti jo iniciatyvą, nors balsavimo laikas priklausys nuo demokratų pirmininkės Nancy Pelosi.

Prezidentas mano, kad šis planas pelnys visų 50 demokratų senatorių palaikymą ir bus priimtas Atstovų Rūmuose“, – sakė su anonimiškumo sąlygą kalbėjęs Baltųjų rūmų pareigūnas.

Siekia įeiti į istoriją

Vienas pareigūnas sakė, kad du J. Bideno teikiami įstatymai bus jo „istorinės investicijos“, ir kad Baltieji rūmai neabejoja demokratų vienybe.

J. Bidenas turėtų privačiai susitikti su demokratų lyderiais Atstovų Rūmuose, o paskui sugrįžti į Baltuosius rūmus ir sakyti kalbą tiesioginiame eteryje 11 val. 30 min. vietos (18 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Vėliau jis išvyks į Romą.

J. Bidenas „kalbės Amerikos žmonėms apie savo ekonominės darbotvarkės įgyvendinimą ir kitus žingsnius, kurių tam reikia“, sakė kitas Baltųjų rūmų pareigūnas.

Demokratai išgyvena retai jiems palankų laikotarpį, kai gali kontroliuoti ir abejus Kongreso rūmus, ir prezidentūrą. Tačiau jų turima balsų persvara yra tokia menka (vos vieno balso Senate ir aštuonių – Atstovų Rūmuose), kad svarbaus įstatymo priėmimas pasirodė sunkesnis, nei tikėjosi jo šalininkai.

J. Bidenui teko nusivilti, kai jo ambicingas socialines išlaidas blokavo du nuosaikieji demokratai Senate, o kairuoliai demokratai sustabdė išlaidų infrastruktūrai projektą Atstovų Rūmuose.

Reaguodamas į kritiką, esą teikiamas išlaidų įstatymas buvo per daug atskiestas, Baltųjų rūmų pareigūnas nurodė, jog J. Bideno pasiūlymas vis tiek lems „istorines investicijas Jungtinėse Valstijose“.

Tai bus investicija, sukelsianti „didžiausias permainas vaikų (priežiūros) ir slaugymo srityje kelių kartų atminime“, taip pat tai bus „didžiausios pastangos kovoti su klimato kaita istorijoje, istorinis mokesčių mažinimas dešimtims milijonų viduriniosios klasės šeimų ir didžiausias prieinamų sveikatos paslaugų išplėtimas per dešimtmetį“, sakė pareigūnas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)