„Dalis gynybos produkcijos šiandien gaminama pačioje Turkijoje, o dalį importuojame. Tai apima ir F-35 ir F-16 įsigijimą. Jeigu JAV nenorės parduoti lėktuvų Turkijai – nepalaikys administracija arba blokuos Kongresas – tuomet svarstysime kitus variantus, įskaitant Su-35 ir Su-57 [pirkimą]. Tai tęsis, kol pradėsime gaminti savo lėktuvus“, – URM vadovą citavo valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

M. Cavusoglu taip komentavo pranešimus, kad grupė amerikiečių senatorių paragino JAV prezidento Joe Bideno administraciją neparduoti Ankarai lėktuvų F-16, nurodė naujienų agentūra.

„Svarbiausia šiuo klausimu yra Baltųjų rūmų pozicija. Joe Bideno administracija gali įtikinti Kongresą pritarti ginklų pardavimui Turkijai. Jeigu JAV valdžia bus nusiteikusi ryžtingai, įstatymų leidėjai pritars šiam sprendimui“, – sakė M. Cavusoglu.

Spalį turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad Vašingtonas pasiūlė tiekti Ankarai naikintuvus F-16 mainais už ankstesnes investicijas į F-35 programą, iš kurios Turkija prieš kelerius metus buvo pašalinta.

Anksčiau JAV ne kartą reiškė susirūpinimą dėl Ankaros sprendimo įsigyti rusiškų oro erdvės gynybos sistemų S-400. Vašingtonas pareiškė, kad šis žingsnis leis Maskvai rinkti informaciją apie F-35 – penktosios kartos naikintuvus bombonešius. Jungtinės Valstijos galiausiai pašalino Turkiją iš F-35A programos, kai tik Ankara įsigijo S-400.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)