Ši bazė reiškia, kad gilėja bendradarbiavimas saugumo srityje tarp neturtingo Tadžikistano ir Kinijos, kuri, kaip pranešama, turi dar vieną bazę buvusios sovietinės respublikos pietryčiuose.

Parlamento atstovas žiniasklaidai AFP sakė, kad Tadžikistano žemieji parlamento rūmai pritarė planui statyti bazę kalnuotos Kalnų Badachšano provincijos Iškašimo rajone.

„Visas statybas finansuoja Kinija. Užbaigus statybą bazė bus perduota Tadžikistano (policijai)“, – AFP telefonu sakė savo pavardės nenurodęs atstovas žiniasklaidai.

Jis teigė, kad Kinija skiria 7,3 mln. eurų dydžio paramą bazei.

Paklaustas apie pranešimus dėl bazės, Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas žiniasklaidai Wang Wenbinas žurnalistams atsakė: „Aš nieko nežinau apie jūsų minimą situaciją“.

Kinija siekė užmegzti draugiškus santykius su Talibanu po to, kai šis užėmė Afganistaną, tačiau ragino grupuotę susidoroti su musulmonų mažumos uigūrų separatistais, siekiančiais prasiskverbti į jos jautrų pasienio regioną Sindziangą.

Kitos Vidurio Azijos šalys užmezgė darbinius santykius su naujuoju Afganistano režimu, o Tadžikistanas pasisakė prieš griežtosios linijos šalininkus ir susilaikė nuo tiesioginių derybų.

Autoritarinis respublikos lyderis Emomalis Rachmonas išreiškė susirūpinimą dėl to, ką jis pavadino „teroristinėmis grupuotėmis“, įsikūrusiomis prie daugiau nei 1 300 km ilgio sienos su Afganistanu.

Manoma, kad šioms grupuotėms priklauso buvę ir esami Tadžikistano piliečiai.

Tadžikistanas, kuriame gyvena 9,5 mln. gyventojų, yra gavęs Kinijos ir JAV finansinę paramą pasienio postams statyti ir stiprinti, be to, jame yra didelė Rusijos karinė bazė.

Taip pat yra pranešimų, kad Kinija su Tadžikistanu turi bendrą karinį objektą Kalnų Badachšane, kuris ribojasi su Sindziangu.

Pekinas nieko nekalba apie šį objektą, kuris, kaip 2018 metais teigė Tarptautinė krizių grupė, rodo Kinijos „didėjantį saugumo dalyvavimą“ Tadžikistane.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)