Ankstesnę dieną buvo skelbta apie rekordiškai daug – 3 206 – naujų užsikrėtimo atvejų ir 33 pacientų mirtį.

Pastarųjų dviejų savaičių sergamumo koronavirusine infekcija rodiklis siekia 1 764,4 atvejo 100 tūkst. gyventojų ir yra aukščiausias nuo pandemijos pradžios.

Tarp naujai užregistruotų užsikrėtusiųjų 2 066 yra nepasiskiepiję ar nebaigę vakcinavimo kurso. Tarp COVID-19 pacientų, mirusių per pastarąją parą, nepasiskiepiję buvo 55 (86 procentai).

Latvijoje iki šiol patvirtinti iš viso 211 702 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, 3 163 užsikrėtusieji mirė.

Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos duomenimis, vakcinacijos kursą yra baigę 52,7 proc. šalies gyventojų.

Delfi primena, kad Latvijos sveikatos apsaugos ministerija planuoja penktadienį kreiptis į vyriausybę ir paprašyti jos dėl COVID-19 skelbti dalinę mobilizaciją, antradienį per vyriausybės posėdį sakė Skubiosios medicinos pagalbos tarnybos Katastrofų medicinos centro vadovė Dita Heiberga.

Mobilizacija reiškia, kad bus tikslingai planuojamos ir rengiamos karinės ar civilinės gynybos priemonės siekiant neleisti, kad valstybei iškiltų grėsmė, arba siekiant likviduoti jos pasekmes, naudojant tam tikrus žmogiškuosius, materialinius ir finansinius išteklius, sakė D. Heiberga.

Sveikatos apsaugos ministerija prognozuoja, kad vyriausybė mobilizaciją paskelbti turės jau lapkričio 2 dieną.

Tai pirmas kartas, kai Latvijoje būtų pasitelkiamas Mobilizacijos įstatymas, pabrėžė D. Heiberga.

Sveikatos apsaugos ministras Danielis Pavlutas planuoja penktadienį pateikti vyriausybei įsaką dėl dalinės ar lokalios mobilizacijos, užsimindamas, kad anksčiau šį mėnesį šalyje paskelbus nepaprastąją padėtį bus mobilizuojami žmogiškieji ištekliai. SAM turės įgaliojimus koordinuoti ir skelbti šaukimus, spręsti, kokioms sveikatos apsaugos darbuotojų kategorijoms bus taikoma mobilizacija.

Įsake taip pat bus nurodyta, kokio valstybės finansavimo reikia mobilizacijai.

SAM įsteigs savo institucijų, klinikinių universitetinių ligoninių, Gynybos ministerijos ir Teisingumo ministerijos pareigūnų darbo koordinavimo štabą, sakė D. Heiberga.

Rygos Rytų universitetinė klinikinė ligoninė, Paulo Stradinio klinikinė universitetinė ligoninė ir septynios regioninės ligoninės organizuos darbuotojų, dirbsiančių COVID-19 ir kituose skyriuose, apmokymą.

Šaukimus gaus asmenys, dirbantys privačiose sveikatos priežiūros institucijose, ir kitose srityse dirbantys sveikatos ekspertai, nurodė D. Heiberga.

Premjeras Krišjanis Karinis sakė, kad asmenys, kurie bus mobilizuojami, turėtų būti informuojami jau dabar, kad galėtų pasirengti pokyčiams.

Mobilizacija taip pat galėtų paveikti įvairių sveikatos priežiūros institucijų darbą, vėliau joms reikės valstybės paramos, pridūrė vyriausybės vadovas.

Atidaromas mobilusis morgas

Spalio 27 d., trečiadienį, Rygos rytų klinikinėje universitetinėje ligoninėje mirė 20 pacientų, kuriems buvo patvirtintas COVID-19 – tai rekordinis mirusiųjų skaičius per dieną, Latvijos televizijai (LTV) patvirtino gydymo įstaigos vadovas Imantas Paeglitis. Apie tai rašo lsm.lv.

Vienam iš mirusių pacientų buvo 41, dar vienam – 50 metų.

Skubios medicinos pagalbos ir klientų priėmimo klinikoje lovos pacientams pastatytos ir garaže, į kurį anksčiau atvykdavo Greitosios medicinos pagalbos tarnybos (NMPD) automobiliai. Čia yra 21 COVID-19 pacientams skirta lova.

Be to, kuriamas naujas intensyvios priežiūros skyrius su 12 lovų, kuriame bus galima nedelsiant pradėti gydyti kitomis ligomis sergančius pacientus.

Rygos rytų klinikinės universitetinės ligoninės Patologijos centras savo ruožtu ir vėl atidaro mobilųjį morgą, kuriuo teko pasinaudoti ankstesnės koronaviruso bangos šių metų sausį metu.

Rygos rytų klinikinė universitetinė ligoninė yra vienas didžiausių centrų, kuriuose gydomi COVID-19 pacientai, primena rus.delfi.lv.