Raketa „Agni-5“ vėlų trečiadienį pakilo iš Abdulo Kalamo salos ir nukrito Bengalijos įlankoje. 17 metrų ilgio raketa buvo išbandyta ir anksčiau, tačiau bandymai niekuomet nebuvo atliekami naktį. Anot vietos žiniasklaidos, taip siekta pasiųsti signalą Pekinui.

Įtampa tarp Indijos ir Kinijos didelė nuo tada, kai 2020 m. birželį prie ginčijamo pasienio ruožo Himalajų kalnuose žuvo 20 Indijos karių. Abi branduolinį ginklą turinčios kaimynės nuo tada dislokavo teritorijoje dar tūkstančius karių.

Indija pastaraisiais metais didina bendradarbiavimą gynybos srityje su Vakarų šalimis, įskaitant keturšalį aljansą su JAV, Japonija ir Australija.

Naujasis Delis taip pat gausiai perka rusišką karinę techniką ir, nepaisydamas JAV sankcijų grėsmės, užsisakė rusiškų oro erdvės gynybos sistemų „S-400“.

Laikraštis „The Financial Times“ anksčiau šį mėnesį skelbė, kad Kinija išbandė hipergarsinę raketą, kuri apskriejo Žemę, tačiau nepataikė į numatytą taikinį ir nusileido už 15 km nuo jo. Pekinas paneigė šį pranešimą ir savo ruožtu tvirtino išbandęs naują erdvėlaivį su daugkartinio naudojimo technologija.

Hipergarsines raketas labai sunku numušti, nes jos gali pasiekti penkis kartus didesnį už garso greitį.

JAV, Rusija, Kinija ir Šiaurės Korėja yra atlikusios nuosavus bandymus su hipergarsinėmis raketomis, o dar kelios kitos šalys užsiima šios technologijos vystymu. Kaip pranešama, į šių šalių sąrašą patenka ir Indija.

Anot leidinio „The Times of India“, Naujasis Delis siekia, kad „Agni-5“ galėtų vienu metu nešti kelis branduolinius užtaisus ir šie galėtų pataikyti į skirtingus taikinius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)