Kiti derybų, apimančių ir netiesioginį Teherano dialogą su Vašingtonu, dalyviai dar nepatvirtino, kad Iranas grįžta prie diskusijų stalo.

„Sutarėme pradėti derybas iki lapkričio pabaigos. Tiksli data bus paskelbta kitą savaitę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė A. Bagheri, taip pat einantis Teherano vyriausiojo derybininko pareigas.

ES ir pasaulio galybės iš visų jėgų stengiasi atnaujinti dialogą Vienoje, siekdamos prikelti 2015 metais sudarytą susitarimą. Derybos įstrigo Iranui išsirinkus naują griežtosios linijos prezidentą Ebrahimą Raisi.

2015 metų susitarimas, turėjęs pateikti ilgalaikį sprendinį krizei dėl kontroversiškos Teherano branduolinės programos, atsidūrė ties žlugimo ribos 2018 metais, kai tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas išvedė iš jo savo šalį ir susigrąžini skaudžias sankcijas šiitiškai respublikai.

Jo įpėdinis Joe Bidenas sako esąs pasirengęs sugrįžti į sutartį, jeigu Iranas įvykdys svarbias išankstines sąlygas. Vašingtonas nori, kad Iranas visų pirma vėl pradėtų laikytis susitarimo nuostatų, kurias po JAV pasitraukimo iš pakto ne kartą pažeidė, išplėsdamas savo branduolinę veiklą.

Tačiau Vienoje per tarpininkus vedamos derybos nedavė reikšmingo rezultato, o prieš keturis mėnesius rinkimus laimėjus E. Raisi procesas apskritai įstrigo.

JAV pasiuntinys Iranui Robas Malley pirmadienį dar kartą perspėjo, kad Jungtinės Valstijos gali imtis „kitų variantų“, jei Irano branduolinė veikla toliau intensyvės. Vis tik R. Malley pabrėžė, jog J. Bideno administracija pirmenybę teikia diplomatijai.

ES atlieka susitarimo, kuriame taip pat dalyvauja Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija, Kinija ir Rusija, koordinatorės vaidmenį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)