Nuosaikiuosius socialistus apleido jų kraštutinių kairiųjų pažiūrų sąjungininkai iš Komunistų partijos ir Kairiojo bloko, kurie per pastaruosius šešerius metus palaikė vyriausybę balsuodami už jos politiką arba susilaikydami.

Ministras pirmininkas Antonio Costa pareiškė, kad nesitrauks net ir pralaimėjimo atveju.

Vyriausybės pareiga, mano pareiga yra nesitraukti, kai pasidaro sunku, – įstatymų leidėjams sakė A. Costa. – Mes turime priimti sunkumus.“

Portugalijos prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa, neturintis vykdomųjų galių, bet prižiūrintis šalies valdymą, perspėjo skelbsiąs pirmalaikius rinkimus, jei parlamentas nepatvirtins kitų metų vyriausybės išlaidų plano.

Balsavimas dėl biudžeto numatytas trečiadienio vakarą. Jeigu sutarimo nepavyks pasiekti paskutinę minutę, panašu, kad vyriausybės pasiūlymas pasmerktas žlugti.

Dėl konstitucinių reikalavimų, kuriuos reikia įvykdyti rengiant naujus rinkimus, ir atsižvelgiant į Kalėdų atostogų laikotarpį, pirmalaikiai rinkimai greičiausiai vyktų tik sausio mėnesį.

Tai reiškia, kad naujas 2022 metų išlaidų projektas parlamentui veikiausiai bus pateiktas ne anksčiau nei balandį.

Dėl tokios perspektyvos Portugalija mėnesiams atsidurtų politinėje nežinioje kaip tik tuo metu, kai vyriausybė turėtų užsiimti ekonomikos gaivinimu po COVID-19 pandemijos ir pasinaudoti maždaug 45 mlrd. eurų Europos Sąjungos pagalbos fondu.

Sėkmingai vykusi vakcinacijos kampanija padėjo Portugalijai kuriam laikui suvaldyti COVID-19 plitimą. Nuo rugsėjo vidurio per parą registruojama mažiau nei 1 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų ir vienaženklis mirčių skaičius, tad pandemija neturėtų trukdyti surengti naujus rinkimus 10,3 mln. gyventojų turinčioje šalyje.

Socialistų partija šiuo metu turi 108 mandatus Portugalijos 230 vietų parlamente. Neseniai atliktos visuomenės apklausos rodo, kad ji nesunkiai laimėtų kitus rinkimus, bet jai vis tiek neužtektų balsų, kad užsitikrintų daugumą parlamente.

A. Costa, gerokai pagerinęs savo politinį įvaizdį pernai, kai Portugalija pirmininkavo Bendrijai, yra daugelio laikomas kandidatu pradėti darbą tarptautinėje arenoje. Prasti rinkimų rezultatai galėtų būti ženklas jam pasitraukti iš nacionalinės politikos.

Komunistų partija ir Kairysis blokas prastai pasirodė per 2019 metų visuotinius rinkimus. Dėl šio populiarumo nuosmukio iš dalies buvo kaltinama jų parama nuosaikesniems socialistams.

Centro dešiniąją Socialdemokratų partiją, kuri yra pagrindinė opozicinė jėga, krėtė vidaus rietenos dėl lyderystės, tad ji iš esmės nesugebėjo pasinaudoti vyriausybės keblia padėtimi.

Nesutarimų tarp socialistų ir jų sąjungininkų kairiųjų radikalų šiemet padaugėjo. Pagrindiniai iš jų kilo dėl minimalaus atlyginimo didinimo dydžio, naujų nuostatų dėl darbuotojų teisių dalijimosi ekonomikoje ir darbo namuose, pajamų mokesčio padidinimo, sveikatos sektoriaus išlaidų ir teisių į pensiją.