R. T. Erdogano komentarai reporteriams, drauge su juo skridusiems namo po vizito Azerbaidžane, pasirodė Baltiesiems rūmams paskelbus J. Bideno darbotvarkę šio savaitgalio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimui Romoje. Darbotvarkėje nėra numatytas joks susitikimas su Turkijos lyderiu.

„Atrodo, kad darbotvarkė Romai ir Glazgui pasikeitė, – sakė R. T. Erdoganas. – Mes tikriausiai susitiksime Glazge, o ne Romoje.“

Jungtinių Tautų klimato konferencija COP26 Glazge Škotijoje prasidės sekmadienį ir truks iki lapkričio 12 dienos.

R. T. Erdogano ir J. Bideno susitikimas būtų antrasis nuo pastarojo išrinkimo JAV prezidentu. Jis rengiamas Ankarai siekiant kompensacijos dėl Vašingtono sprendimo iš savo naikintuvų F-35 programos pašalinti Turkiją, nupirkusią rusiškų raketinės gynybos sistemų.

Susitikimas taip pat įvyktų iškart po naujo diplomatinio kivirčo, kai R. T. Erdoganas pagrasino išvaryti JAV ir dar devynis Vakarų ambasadorius, išreiškusius paramą vienam kalinamam turkų pilietinės visuomenės lyderiui.

R. T. Erdoganas, apkaltinęs ambasadorius kišimusi, grasinimą atšaukė po ambasadų pareiškimų, kad jos nesikiš į Turkijos vidaus reikalus.

R. T. Erdogano santykiai su J. Bidenu yra komplikuoti. Praėjusį kartą jie buvo susitikę birželio mėnesį NATO viršūnių susitikimo Briuselyje kuluaruose.

Vašingtonas 2019 metais pašalino Ankarą iš radarais sunkiai susekamų NATO naikintuvų F-35 programos po to, kai šalis, nepaisydama Vakarų sąjungininkų perspėjimų, įsigijo rusiškų oro gynybos sistemų S-400.

Šis sandoris neigiamai paveikė Turkijos ir Jungtinių Valstijų santykius, tad Vašingtonas blokavo Turkijos planus įsigyti apie šimtą naujos kartos amerikietiškų lėktuvų F-35.

Turkijos lyderis reikalauja kompensacijos ir sako, kad Vašingtonas galėtų sugrąžinti bent dalį Ankaros sumokėto 1,4 mlrd. dolerių (1,2 mlrd. eurų) avanso už lėktuvus F-35, tiekdamas senesnės kartos naikintuvus F-16.

F-35 klausimas bus svarbiausia jo susitikimo su JAV prezidentu tema, sakė R. T. Erdoganas. Jis pridūrė, kad turės progą tiesiogiai patvirtinti, ar Vašingtonas nori sugrąžinti pinigus pristatydamas lėktuvų F-16.

Jei taip, „būsime sudarę susitarimą“, sakė jis.

Bet kokiam ginkluotės pardavimui turės pritarti Kongresas, kur Turkija nėra palankiai vertinama dėl R. T. Erdogano veiksmų žmogaus teisių srityje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją