Amsterdamo teismas šią savaitę nusprendė, kad eksponatai, vadinami „Skitų auksu“ ir paskolinti miesto „Allard Pierson“ muziejui prieš pat Maskvai 2014 metais aneksuojant Krymą, turi būti perduoti Ukrainai.

„Nyderlandai priėmė sprendimą pataikaudami politinei situacijai“, – sakoma Rusijos tyrimų komiteto pareiškime ir priduriama, kad kolekcija „dešimtmečius“ buvo saugoma Krymo muziejuose.

Pareiškime sakoma, kad tyrėjams nurodyta Rusijos kontroliuojamame pusiasalyje „pradėti tyrimą dėl Krymo Respublikai priklausančių kultūros vertybių negrąžinimo fakto“.

Komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas taip pat paprašė tyrėjų bendradarbiauti su Rusijos užsienio reikalų ministerija ir „nuodugniai ištirti“ šią bylą.

Dėl aukso likimo vyksta teisiniai ginčai nuo tada, kai prieš septynerius metus keturi pusiasalio muziejai pradėjo bendrą kovą siekdami jį susigrąžinti.

2016 metais žemesnės instancijos Nyderlandų teismas nusprendė, kad vertybės yra Ukrainos kultūros paveldo dalis ir turi būti grąžintos Kijevui, o ne peticiją inicijavusiems muziejams, kadangi Krymas nelaikomas suverenia valstybe.

Krymo muziejai apskundė teismo sprendimą. Tačiau antradienį Nyderlandų apeliacinis teismas nusprendė, kad auksas turi būti saugomas Ukrainoje, „kol Krymas bus stabilizuotas“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad tai – „ilgai laukta pergalė“, ir padėkojo teismui už „teisingą sprendimą“.

„Mes visada susigrąžiname tai, kas mums priklauso. Po „Skitų aukso“ susigrąžinsime ir Krymą“, – pareiškė jis „Twitter“ tinkle po teismo sprendimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)