A. Lukašenka išsisukinėjo, piktindamasis, jog jam trukdo dirbti. O tada valdininkai, greičiausiai sveikatos ministras Dmitrijus Pinevičius ir buvęs sveikatos ministras, dabartinis Gardino srities gubernatorius Vladimiras Karanikas bandė jam pasufleruoti, kaip teisingai užsidėti kaukę – kokia puse ir kaip teisingai prispausti prie nosies. Vienkartinių pirštinių A. Lukašenka taip ir neužsimovė.

„Trukdo dirbti. Na duoki, užsidėsiu, jergutėliau. Kas tas Pinevičius per žmogus (sveikatos ministras Dmitrijus Pinevičius)?“ – vaizdo įraše sako A. Lukašenka.

Galiausiai jis užsidėjo kaukę, o Gardino gubernatorius V. Karanikas jam patarė prie nosies prispausti specialią metalinę plokštelę, kad kaukė geriau priglustų prie veido. Netrukus vienas iš ligoninės personalo pasiūlė A. Lukašenkai dezinfekuoti rankas antiseptiku.

„Juk prispaudžiau jau (prie nosies), kas dar?.. Na duoki, pasitrinsiu rankas, jergutėliau“, – toliau piktinosi A. Lukašenka, o tada visas apsipurškė antiseptiku, aiškindamas, kad tai daro tik norėdamas įtikti pareigūnams.

Toliau A. Lukašenkai parodyta operacinė, čia jis nusismaukė veido kaukę, o pareigūnai jam ir vėl primigtynai pasiūlė kaukę užsidėti teisingai.

„Viskas, kad daugiau Pinevičiaus su manimi ligoninėje nebūtų! Čia gi nėra nė vieno (COVID-19 paciento)“, – sveikatos ministro įkyrumu stebėjosi A. Lukašenka.

Vaizdo įraše A. Lukašenkos aplinka matoma vilkinti apsauginius kostiumus, respiratorius ir specialius vienkartinius antbačius.

A. Lukašenka antradienį atmetė teiginį, esą, nebijo lankytis „raudonosiose Baltarusijos klinikų zonose“, kur gydomi COVID-19 pacientai, nes slapta pasiskiepijo užsienietiška, vakarietiška vakcina.

Aliaksandras Lukašenka

„Jau pasiekėme ribą, kur Lukašenka – pagrindinis COVID disidentas... Viskas sukoncentruota: Lukašenka į raudonąsias zonas eina, dar nenumirė.... Ir vienas niekšas drįso pasakyti nesąmonę, bet ji, laimei, neįgavo pagreičio: esą, Lukašenka nemiršta, nes pasiskiepijo kažkokia užsienietiška vakcina. Pas mus šalyje užsienietiškų vakcinų nėra, tik „Sputnik“ ir kinų vakcina. Tos vakcinos nesvetimos“, – pareiškė A. Lukašenka.

Jis tikino neva žinantis, kodėl Baltarusijos opozicija visuomenei bruka idėją dėl būtinybės į šalį vežtis užsienietiškų vakcinų nuo koronaviruso.

„O kam? Kad patys galėtų jomis skiepytis, gauti pasą, važinėti ten, pas „savus“, gauti instrukcijų. Kad į Vakarus ištrūkti – štai kam to reikia. Važiuokite ten patys ir ten skiepykitės“, – aiškino A. Lukašenka.

Aiškindamas savo poziciją pandemijos klausimu A. Lukašenka toliau žarstė išminties perlus. Pasak jo, „visos ligos – galvoje: jeigu tik pradėsi dėl savo ligos labai nerimauti – padarinius galima dauginti dešimtis kartų“. „Ligos eiga priklauso nuo konkretaus žmogaus. Žmogus žmogui nelygus“, – savo teoriją paaiškino A. Lukašenka.

Anksčiau Baltarusijos prezidento atstovė spaudai Natalija Eismont paaiškino, kodėl A. Lukašenka ne visada lankydamasis Minsko srities ligoninėse, kur gydomi COVID pacientai, dėvėjo apsauginę veido kaukę.
Atstovės teigimu, pareigūnai tikrai įkyriai siūlė prezidentui užsidėti kaukę ir užsimauti pirštines, bet kartais jis tą kaukę nusismaukdavo. N. Eismont tvirtino esą A. Lukašenka laikosi principo, kurį išsakė jau seniai: „Viskas turi būti savo noru“.

Delfi primena, kad Baltarusijos valdžios pareigūnai praėjusį penktadienį pašiurpino gydytojus atsisakydami paklusti reikalavimui dėvėti apsaugines veido kaukes. Tai nutiko praėjus mažiau nei dviem savaitėms po to, kai pirmą kartą per visą pandemijos laikotarpį Baltarusijoje toks reikalavimas buvo priimtas.

Šalyje fiksuojami vis nauji sergamumo ir mirčių nuo koronaviruso rekordai, rašo AP.

Sprendimas priimtas Baltarusijos lyderiui Aliaksandrui Lukašenkai per susitikimą su valdžios pareigūnais pareiškus, kad apsauginių veido kaukių dėvėjimas – nereikalinga priemonė.

„Čia viršūnė siųsti miliciją pas žmones, kurie nedėvi apsauginių veido kaukių. Mes ne Vakarai“, – pareiškė A. Lukašenka.

Privalomas kaukių dėvėjimas įsigaliojo spalio 9 dieną dėl vis prastėjančios epidemiologinės situacijos šalyje. Valdžios sprendimu baltarusiai privalėjo apsaugines veido kaukes dėvėti visose viešose uždarose patalpose, įskaitant viešąjį transportą ir parduotuves.

Smogus pandemijai, A. Lukašenka atmetė nuogąstavimus dėl koronaviruso kaip „psichozę“ ir atsisakė įvesti bet kokius ribojimus. Šalis liko vienintelė Europoje, kur ir toliau vyko profesionalaus futbolo rungtynės su žiūrovais tribūnose, nors tuo metu virusas jau plito nevaldomai.

67 metų Baltarusijos lyderis žmonėms siūlė „žudyti virusą degtine“, eiti į pirtį ir dirbti laukuose, esą, taip pavyks išvengti infekcijos.

„Traktoriai pagydys visus!“ – žadėjo Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos prezidentas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (270)