Tai Kyriakos Mitsotakis pareiškė vizito Saudo Arabijoje, skirto stiprinti ryšius su Persijos įlankos šalimis, metu. Jis įspėjo, kad Graikija „labai aiškiai nubrėžė savo linijas“, kai anksčiau šį mėnesį pasirašė gynybos susitarimus su JAV ir Prancūzija.

„Mes esame saugūs. Nemanau, kad esama geopolitinės grėsmės, – per kasmetinį susitikimą „Davosas dykumoje“ sakė K. Mitsotakis. – Ir manau, kad Turkija galiausiai susiprotės, kad jos agresyvi laikysena Viduržemio jūros rytuose niekur nenuves.“

Dvišalė įtampa gerokai paaštrėjo, kai praėjusiais metais Turkija pasiuntė dujų žvalgybos laivą ir nedidelę karinio jūro laivyno flotilę ieškoti išteklių vandenyse, kuriuos Graikija laiko nuosavais.

Liepą Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas parėmė galimybę oficialiai padalyti Kiprą, į kurį Ankara 1974 m. įsiveržė, reaguodama į tuometinės Graikijos karinės chuntos surengtą perversmą.

Graikija taip pat kaltina Turkiją nesiimant pakankamai veiksmų pažaboti kontrabandininkus, kurie nesaugiais laivais siunčia iš šalies teritorijos migrantus.

Anot JT pabėgėlių agentūros UNHCR, šiemet Egėjo jūrą iš Turkijos kirto 2,5 tūkst. žmonių, palyginti su daugiau kaip 9,7 tūkst. 2020 m.

„Manau, kad mes sudarėme savo aljansus ir labai aiškiai nubrėžėme savo linijas, – teigė K. Mitsotakis. – Ir tikiuosi, kad kurią nors akimirką Turkija įsitrauks su mumis į konstruktyvų dialogą, skirtą išspręsti vieną svarbiausių klausimų – jūrų sienų nustatymą.“

„Mes visuomet esame atviri dialogui, tačiau nebūsime bauginami ir neleisime pažeidinėti mūsų suverenių teisių“, – pridūrė Graikijos ministras pirmininkas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)