Kitą dieną po to, kai kariuomenė įvykdė perversmą ir, kaip pranešama, nušovė mažiausiai keturis žmones, protestuotojai skandavo „Kariniam valdymui – ne“, „Revoliucija tęsis“, „Grįžimas prie praeities – ne išeitis“.

Pirmadienį kariai sulaikė šalies premjerą Abdallą Hamdoką, jo ministrus ir civilius narius Sudano valdančiojoje taryboje, vadovavusioje pereigai prie visiško civilinio valdymo po autokrato Omaro al Bashiro nuvertimo 2019 metais.

Po perversmo paskelbta nepaprastoji padėtis ir vyriausybės paleidimas išprovokavo griežtą tarptautinę reakciją. Vašingtonas – svarbus Sudano pereigos rėmėjas – griežtai pasmerkė kariuomenės veiksmus ir sustabdė milijonų dolerių (eurų) pagalbą.

Jungtinės Tautos pareikalavo tuojau pat paleisti A. Hamdoką, o diplomatai Niujorke naujienų agentūrai AFP sakė, kad antradienį šią krizę turi aptarti Saugumo Taryba.

Per televiziją skelbdamas nepaprastąją padėtį, svarbiausias Sudano generolas Abdel Fattahas al Burhanas sakė, kad kariuomenė veiksmų ėmėsi siekdama „atitaisyti revoliucijos kursą“.

Tuo metu Sudano ambasadoriai Belgijoje, Prancūzijoje iš Šveicarijoje paskelbė pereinantys į perversmo priešininkų pusę. Jie pasmerkė karinį perversmą savo šalyje ir pareikšdami, kad jų misijos priklauso „Sudano žmonėms ir jų revoliucijai“, pranešė Informacijos ministerija.

„Išdavystė“

Po A. F. al Burhano kalbos Chartume pirmadienį kilo susirėmimų.

Visoje šalyje buvo išjungtas interneto ryšys, Chartume uždaryti pagrindiniai keliai ir tiltai. Paskui kariai įsiveržė į Sudano valstybinio transliuotojo būstinę, įsikūrusią Umdurmano mieste šalia sostinės, pranešė Informacijos ministerija.

Protestuotojai blokavo kelius degančių padangų ir plytų užtvaromis, žygiavo mosuodami Sudano vėliava ir skanduodami šūkius prieš perversmą.

Kaip pranešė Informacijos ministerija, kariai „šaudė kovinėmis kulkomis į protestuotojus... prie kariuomenės būstinės“.

Mažiausiai keturi demonstrantai žuvo ir maždaug 80 buvo sužeista, pranešė nepriklausomas Sudano gydytojų centrinis komitetas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas išreiškė susirūpinimą dėl pranešimų apie kovinių kulkų panaudojimą prieš protestuotojus.

Valstybės departamento atstovo Nedo Price'o teigimu, JAV pareigūnai negalėjo susisiekti su sulaikytu premjeru.

A. F. al Burhanas antradienį pareiškė, kad A. Hamdokas yra generolo namuose.

„Taip, mes suėmėme ministrų ir politikų, bet ne visus“, – per spaudos konferenciją Chartume sakė A. F. al Burhanas ir pridūrė, kad premjeras „gerai jaučiasi“ ir „grįš namo, kai pasibaigs krizė“.

Jungtinės Valstijos sustabdė 700 mln. JAV dolerių paramą Sudanui.

JAV, Jungtinė Karalystė ir Norvegija – anksčiau tarpininkavusios sprendžiant konfliktus Sudane – pareiškė, kad „kariškių veiksmai yra revoliucijos, pereinamojo laikotarpio ir Sudano žmonių taikos, teisingumo ir ekonominės plėtros teisėtų lūkesčių išdavystė“.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas pareiškė, kad civilių lyderių sulaikymas buvo „neteisėtas“ ir pasmerkė „vykstantį karinį perversmą“.

Europos Sąjunga, Afrikos Sąjunga ir Arabų Lyga taip pat išreiškė susirūpinimą.

„Egzistencinis momentas“

Tris dešimtmečius šalį geležiniu kumščiu valdęs O. al Bashiras šiuo metu yra Chartumo kalėjime, kur atlieka bausmę už korupciją.

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas jam taip pat yra pareiškęs kaltinimus dėl genocido per pilietinį karą Darfūre.

Po O. al Bashiro nuvertimo 2019 metais Sudaną valdė kariškių ir civilių taryba, vadovavusi pereigai prie visiško civilinio valdymo.

Analitinio centro „International Crisis Group“ atstovas Jonas Horneris šį perversmą pavadino „egzistenciniu momentu abiem šalims“.

„Tokio pobūdžio įsikišimas... tikrai į meniu sugrąžina autokratiją“, – sakė jis.

Pastarosiomis savaitėmis nesutarimai šalies vadovybėje ryškėjo.

A. Hamdokas anksčiau apibūdino pereinamojo laikotarpio vyriausybės skilimą kaip „blogiausią ir pavojingiausią krizę“, su kuria susiduria šalis pereinamuoju laikotarpiu.

Pastarosiomis dienomis dvi demonstracijoms prieš O. al Bashirą vadovavusio judėjimo grupės dalyvavo protestuose palaikydamos priešingas stovyklas: viena palaikė kariškių valdymo šalininkus, o kita reikalavo visiško valdžios perdavimo civiliams.

Aljanso už laisvę ir permainas (FFC) judėjime įtampa tvyrojo jau seniai, tačiau susiskaldymas pagilėjo po, vyriausybės žodžiais, nepavykusio perversmo šių metų rugsėjo 21 dieną.

Vienas iš FFC lyderių savaitgalį per spaudos konferenciją Chartume vėl įspėjo dėl „šliaužiančio perversmo“.

Pirmadienį FFC pagrindinis blokas paragino pradėti „pilietinio nepaklusnumo“ kampaniją visoje šalyje.

Nepaisydami ankstesnės dienos smurto protestuotojai nakčiai ir antradieniui liko sostinės gatvėse. Paskelbus pilietinio nepaklusnumo kampaniją, parduotuvės mieste uždarytos.

„Išeisime tik tada, kai bus atkurta civilių vyriausybė, – sakė 32 metų demonstrantas Hishamas al Aminas. – Daugiau niekada nesutiksime, kad kariuomenė būtų partnerė.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją