Pirmadienį „Financial Times“ duotame interviu M. Morawieckis aiškino, kad Europos Sąjunga Lenkijai „įrėmė ginklą į galvą“. Lenkijos premjeras taip pat pažymėjo, kad jo vadovaujama vyriausybė „gins savo teises visais turimais ginklais“.

M. Morawieckis paragino ES atšaukti savo sprendimą prašyti Europos Teisingumo Teismo skirti Lenkijai baudą dėl reformų: „Tai būtų išmintingiausia, ką jie galėtų padaryti. Nes mes negalime kalbėtis vieni su kitais, kai tau į galvą įremtas ginklas.“

Paklaustas, ar Lenkija gali imtis keršto ir vetuoti ES sprendimus, jis atsakė: „Kas bus, jei Europos Komisija pradės trečiąjį pasaulinį karą? Jei jie pradės trečiąjį pasaulinį karą, mes ginsime savo teises visais turimais ginklais.“

Lenkija yra didžiausia ES lėšų gavėja – nuo prisijungimo prie bloko 2004-aisiais ji gavo daugiau nei 200 mlrd. eurų.

M. Morawieckis konkrečiai nenurodė, kokius „ginklus“ Lenkija galėtų panaudoti, tačiau jo padėjėjai užsiminė, kad tai galėtų sužlugdyti ambicingus ES planus sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas.

Po to, kai Lenkijos premjero komentarai sukėlė didžiulį pasipiktinimą tarp Europos Parlamento narių ir Lenkijos politinės opozicijos atstovų, ministrų kabineto atstovas spaudai Piotras Mulleris pareiškė, kad tai tebuvo „hiperbolizavimas“, kurio nederėtų suprasti pažodžiui.

„Spręsti, kad šie žodžiai rodo, jog mums iškilo bet kokio pobūdžio karo pavojus, yra įžeidimas, – pirmadienį žurnalistams sakė P. Mulleris. – Tai buvo pokalbiuose ir literatūroje naudojamas posakis.“

Komentarai pasirodė po to, kai Lenkija išsikovojo šiokį tokį atokvėpį ginče su bloku dėl valstybės vienašališko sprendimo atmesti ES teisės viršenybę. Toks sprendimas kenkia 27 šalių bloko teisinei sistemai. Praėjusią savaitę bloko lyderiai viršūnių susitikime aptarė šį klausimą, tačiau didieji, įskaitant Vokietijos kanclerę Angelą Merkel ir Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną, paragino susilaikyti.

ES iš naujo bando įvertinti, kiek agresyviai derėtų reaguoti į teisinės valstybės krizę Lenkijoje po to, kai M. Morawieckis lyderiams tvirtino, kad jo vyriausybė uždarys prieštaringai vertinamą už teisėjų drausminimą atsakingą instituciją. Lenkijos premjeras aiškino, jog atitinkami teisės aktai bus pateikti vėliausiai iki metų pabaigos.

Tačiau M. Morawieckis taip pat pareiškė, kad Europos Komisija privalo atšaukti rugsėjo sprendimą dėl kasdienių baudų Lenkijai už tai, kad šalis nevykdo nurodymo sustabdyti reformas, ES nuomone, kenkiančias teismų nepriklausomumui.

„Tai būtų išmintingiausia, ką jie galėtų padaryti. Nes mes negalime kalbėtis vieni su kitais, kai tau į galvą įremtas ginklas“, – sakė M. Morawieckis.

Šis ginčas yra naujausias ilgai trunkančioje ES kovoje su nacionalistine Lenkijos vyriausybe dėl pokyčių, padidinusių politinę įtaką teismams. Nerimas dėl stabdžių ir atsvarų mechanizmo išsiderinimo didžiausioje ES rytinėje narėje paskatino atidėti Lenkijai numatytų 36 mlrd. eurų pandemijos padarinių likvidavimo lėšų skyrimo patvirtinimą.

Pagrindinės Lenkijos opozicinės partijos lyderis ir buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas teigė, kad ES yra „priblokšta“ M. Morawieckio retorikos, tačiau blokas galiausiai suteiks Lenkijai galimybę gauti lėšų.