Praėjusią savaitę Maskva priėmė islamistų režimo delegaciją, atvykusią tarptautinių derybų, ir Talibanas susitarė bendradarbiauti su Rusija, Kinija ir Iranu regioninio saugumo srityje.

Kalbėdamas su žurnalistais pirmadienį Kremliaus pasiuntinys Afganistane Zamiras Kabulovas sakė, kad Europos Sąjunga pasielgtų teisingai vėl atidariusi savo misiją šioje šalyje.

„Europos partneriams nereikėjo palikti Afganistano“, – sakė jis ir pridūrė, kad dabar „pats laikas“ Europos diplomatams sugrįžti.

Jis paragino Vakarus palaikyti kontaktus su Talibanu, siekiant neleisti Afganistanui nugrimzti į chaosą, ir perspėjo, kad bandymai nutraukti pagalbą bus „visiškai neproduktyvūs“.

Z. Kabulovas nurodė, kad bandydami išgyventi žmonės Afganistane gali imtis prekybos narkotikais, terorizmo ir ginklų kontrabandos. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad NATO kariai šalyje paliko „didžiulį kiekį ginklų“.

„Jeigu Vakarai to nori, tai jie yra teisingame kelyje“, – pareiškė jis.

Z. Kabulovas taip pat pakartojo, kad Rusija ragina atnaujinti finansavimą šiai šaliai.

Vakarų šalys įšaldė milijardus dolerių Afganistano lėšų, kad rugpjūčio viduryje valdžią Kabule užgrobęs Talibanas negautų šių pinigų.

„Tai absoliučiai siaubinga, – sakė Kabulovas. – Ką jie baudžia: Afganistano valdžią ar žmones? Pinigai turėtų būti grąžinti Afganistano žmonėms.“

Afganistano ekonomikos būklė yra pavojinga – tarptautinė pagalba nutraukta, maisto kainos kyla, o nedarbas didėja.

Pasak Z. Kabulovo, Rusija ruošiasi atsiųsti daugiau humanitarinės pagalbos Afganistanui „artimiausiomis dienomis“, tačiau daugiau informacijos šiuo klausimu jis nepateikė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)