„Karinės pajėgos prie kariuomenės štabo koviniais šoviniais šaudė į protestuotojus, kurie atmeta karinį perversmą“, – sakoma ministerijos pranešime „Facebook“ ir priduriama, kad veikiausiai bus nukentėjusiųjų.

Premjero biuras ragina žmones išeiti į gatves

Sudano premjero Abdallos Hamdoko biuras pirmadienį paragino piliečius išeiti į gatves, saugumo pajėgoms sulaikius aukšto rango civilinių lyderių iš pereinamojo laikotarpio vyriausybės.

„Raginame Sudano žmones protestuoti naudojant visas įmanomas taikias priemones... ir atsiimti iš vagių savo revoliuciją“, – sakoma A. Hamdoko biuro pranešime.

Pats premjeras anksčiau pirmadienį buvo sulaikytas saugumo pajėgų. Informacijos ministerija tai pavadino „perversmu“.

Sudano generolas paskelbė nepaprastąją padėtį

Svarbiausias Sudano generolas pirmadienį paskelbė nepaprastąją padėtį, jo pajėgoms keliomis valandomis anksčiau areštavus premjero pareigas ėjusį asmenį ir kitus vyriausybės aukšto rango civilius pareigūnus.

Generolas Abdel-Fattahas al Burhanas per televiziją paskelbė paleidžiantis šalies valdančiąją tarybą ir premjero Abdallos Hamdoko vyriausybę.

Pasak A.-F. Burhano, šaliai iki rinkimų vadovaus nauja technokratų vyriausybė.

Anksčiau pirmadienį kariuomenė sulaikė civilių pareigūnų, dirbusių vyriausybėje, turėjusioje vadovauti perėjimui prie demokratijos po 2019 metų balandį įvykusio perversmo, per kurį buvo nuverstas prezidentas autokratas Omaras al Bashiras.

„Kad atitaisytume revoliucijos kryptį, nusprendėme šalies mastu paskelbti nepaprastąją padėtį... paleisti pereinamą suverenią tarybą ir paleisti kabinetą“, – sakė A.-F. al Burhanas.

Tuo metu Chartumą apėmė didelė sumaištis – kariai koviniais šaudmenimis šaudė į žmones, išėjusius į gatves protestuoti prieš valdžios užgrobimą.

Neramiausia padėtis buvo prie sostinėje esančios kariuomenės būstinės.

Be kita ko, sulaikytas Sudano ministras pirmininkas Abdalla Hamdokas šiam atsisakius paremti „perversmą“, per „Facebook“ pranešė Informacijos ministerija. Taip pat buvo sulaikyta jo vyriausybės ministrų ir valdančiosios tarybos narių.

Visoje šalyje paryčiais buvo išjungtas interneto ryšys, Chartume uždaryti pagrindiniai keliai ir tiltai. Paskui kariai įsiveržė į Sudano valstybinio transliuotojo būstinę, įsikūrusią Umdurmano mieste šalia sostinės, pranešė Informacijos ministerija.

Neilgai trukus daug demonstrantų išėjo į Chartumo gatves protestuoti prieš lyderių sulaikymą. Gatvėse susirinkę protestuotojai degino padangas ir krovė plytų barikadas, pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

„Karinės pajėgos prie kariuomenės štabo koviniais šoviniais šaudė į protestuotojus, kurie atmeta karinį perversmą“, – sakoma Informacijos ministerijos pranešime.

Sudano gydytojų centrinis komitetas, nepriklausoma medikų sąjunga, pranešė, kad per susirėmimus sužeista dešimtys žmonių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)