„Yra ekstradicijos įsakymas Otonielio atžvilgiu, ir šis ekstradicijos įsakymas... tebėra vykdomas“, – interviu dienraščiui „El Tiempo“ sakė gynybos ministras Diego Molano.

„Tai kelias visiems, kurie daro tarpvalstybinius nusikaltimus“, – vėliau žurnalistams sakė D. Molano ir pridūrė, kad beveik 30 proc. iš daugybės tonų kokaino, išvežamo iš Kolumbijos, perėjo per Otonielio vadovautą vadinamąjį Įlankos klaną, didžiausią narkotikų kontrabandos gaują šalyje.

50-metis narkotikų baronas buvo areštuotas šeštadienį šiaurės vakarų Kolumbijos džiunglėse per operaciją, kurioje, pasak kariuomenės, dalyvavo apie 700 uniformuotų agentų, kuriuos rėmė 18 sraigtasparnių.

Jungtinės Valstijos buvo pasiūliusios 5 mln. dolerių (4,3 mln. eurų) premiją už informaciją, kuri padėtų suimti ieškomiausią Kolumbijos narkotikų baroną.

„Tai yra smarkiausias mūsų amžiaus smūgis prekybai narkotikais mūsų šalyje“, – pranešime sakė Kolumbijos prezidentas Ivanas Duque.

Jis pridūrė, kad Otonielio areštas prilygsta tik pagarsėjusio Kolumbijos narkotikų barono Pablo Escobaro kritimui prieš tris dešimtmečius.

„Mes siekiame daugiau, mes siekiame pergalės prieš visus didelės vertės taikinius“, – I. Duque kalbėjo iš karinės bazės šalies šiaurės vakaruose.

Vyriausybė kaltina kitas ginkluotas grupes, tokias kaip Liaudies išvadavimo armija (EPL), ir sukilėlius, kurie pasitraukė iš 2016 metais su Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) partizanais pasirašyto taikos pakto, finansuojant save iš pajamų, gaunamų prekiaujant narkotikais.

Neturtingoje šeimoje gimęs Otonielis prisidėjo prie marksistų partizanų EPL, išformuotos 1991 metais.

Otonielis sudėjo ginklus, bet vėliau prisidėjo prie kraštutinių dešiniųjų sukarintų grupių. Daug jų 2006 metais tuometinio dešiniojo sparno prezidento Alvaro Uribe administracijos iniciatyva buvo demobilizuotos, bet Otonielis nusprendė kovoti toliau.

Vadovavimą Įlankos klanui, anksčiau vadintam Usugos klanu, jis perėmė iš savo brolio Juano de Dioso, policijos nukauto 2012 metais.

Nepriklausomos ekspertų grupės „Indepaz“ duomenimis, Įlankos klanas veikia beveik 300 šalies savivaldybių. Tačiau pastarojo meto vyriausybės pastangos lėmė šios organizacijos nykimą.

Kolumbijoje Otonielis turėjo 128 neįvykdytus arešto orderius dėl prekybos narkotikais ir nepilnamečių verbavimo bei kitų nusikaltimų.

„Jis nužudė daugiau nei 200 saugumo pajėgų narių... Dėl šio žudiko ir jo draugų kentėjo daug kareivių“, – sakė I. Duque.

Per penkis JAV remiamo karo su narkotikais dešimtmečius Kolumbija nužudė arba suėmė keletą narkotikų baronų, įskaitant P. Escobarą, kurį saugumo pajėgos nušovė 1993-iaisiais.

Vis dėlto Kolumbija yra didžiausia kokaino gamintoja pasaulyje, o pagrindinė jos rinka yra Jungtinės Valstijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją