Panašu, kad Ukrainos ir Rumunijos žmonės keičia nuomonę, o prie to prisidėjo sparčiai prastėjanti epidemiologinė situacija. Skaičiai iš tikrųjų nedžiugina: sergamumas ir mirtingumas nuo naujojo koronaviruso muša vis naujus rekordus, po truputį sugrįžta karantinas.

Būtent augantis sergamumas paskatino ukrainiečius persigalvoti – vos per savaitę pasiskiepijo beveik milijonas žmonių. Iš pradžių vakcinavimo kampaniją šalyje stabdė vakcinų stygius, tačiau, kai pasiūlos problema buvo išspręsta, susidurta su visuomenės nenoru skiepytis.

Visa tai lėmė, jog Ukrainą pasiskiepijusiųjų skaičiais lenkia net Bulgarija – mažiausią dalį visuomenės nuo koronaviruso paskiepijusi Europos Sąjungos valstybė narė.

Laimei, Ukraina baigia atsitokėti – paprasčiausiai nebegali sau leisti elgtis kitaip. Štai penktadienį šalies geležinkelių operatorius, įsigaliojus skiepų paso reikalavimui, į traukinius neįleido 175 keleivių.

Kaimyninėje Rumunijoje epidemiologinė situacija akivaizdžiai blogėja: ligoninės perpildytos, prie jų driekiasi ilgiausios greitosios pagalbos automobilių eilės.

Panašu, kad po truputį rumunai supranta tik patys galintys sau padėti: pirmąja doze dabar pasiskiepijo daugiau nei gegužę, kada tai padarė didžiausias skaičius gyventojų.

Šalies valdžia, kliaudamasis Europos Sąjungos ir Pasaulio sveikatos organizacijos parama, paskelbė trijų dienų skiepijimo „maratoną“ – tai reiškia, kad pasiskiepyti be išankstinės registracijos lengvai ir paprastai gali visi norintys.

Spalio 21 d. pranešta, kad per parą pasiskiepijo beveik 80 tūkst. žmonių.

Viliamasi, kad taip galiausiai pavyks palengvinti naštą sveikatos priežiūros sistemai ir laidojimo namams bei morgams. O ir kapinėse jau trūksta vietų.

Ukrainoje trečią parą fiksuoti COVID-19 sergamumo ir mirštamumo antirekordai

Penktadien5 skelbta, kad Ukrainoje per parą nustatyti 23 785 nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai ir mirė 614 anksčiau užsikrėtusių žmonių

Tiek sergamumo, tiek mirštamumo rodikliai jau trečią parą iš eilės yra didžiausi šalyje nuo koronaviruso pandemijos pradžios. Ketvirtadienį buvo skelbta apie nustatytus 22 415 naujų COVID-19 atvejų ir 546 užsikrėtusiųjų mirtį. Trečiadienį naujų COVID-19 atvejų buvo 18 913, taip pat mirė 495 pacientai.

Per parą šalyje hospitalizuotas 5 141 COVID-19 pacientas, 8 530 šia infekcija persirgusių žmonių pasveiko, nurodoma Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime platformoje „Telegram“.

Nuo pandemijos pradžios Ukrainoje koronavirusinė infekcija nustatyta iš viso 2 725 385 žmonėms, 63 003 užsikrėtusieji mirė, 2 361 365 – pasveiko.

Nuo vakcinavimo kampanijos pradžios šalyje bent vieną vakcinos nuo COVID-19 dozę yra gavę beveik 8,56 mln. žmonių, o vakcinavimo kursą užbaigė beveik 6,83 mln. žmonių.

Ukrainos, turinčios maždaug 41 mln. gyventojų, pareigūnams iš pradžių sunkiai sekėsi apsirūpinti vakcinomis ir įtikinti ukrainiečius skiepytis.

Tačiau naujos priemonės, įvestos labiausiai pandemijos paveiktuose regionuose, tokios kaip reikalavimas turėti vakcinacijos pažymėjimą lankantis viešosiose vietose, įskaitant mokyklas ir teatrus, paskatino ukrainiečius sparčiau skiepytis.

Pareigūnai pranešė, kad per parą pasiskiepijo beveik 270 tūkst. žmonių, daugiausiai nuo vasario, kai Ukrainoje prasidėjo vakcinacijos kampanija.

Nuo ketvirtadienio visoms vidaus kelionėms autobusais, traukiniais ar lėktuvais taip pat būtinas vakcinacijos nuo COVID-19 pažymėjimas ar neigiamas COVID-19 testas.

Ukrainoje skiepijimui naudojamos keturios vakcinos, įskaitant „AstraZeneca“, „Pfizer“ ir „Moderna“, tačiau, kaip rodo vyriausybės duomenys, kol kas pilnai pasiskiepiję tik 19 proc. suaugusių ukrainiečių.

Pastangas pažaboti viruso plitimą stabdo dažnėjantys atvejai, kai naudojami padirbti COVID pažymėjimai ir suklastoti molekuliniai (PGR) testai.

Dalintis
Nuomonės