Pasak JT pabėgėlių reikalų agentūros UNHCR, šią savaitę mirus dar vienam asmeniui, iš viso Baltarusijos ir jos kaimynių ES valstybių Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos pasienyje buvo registruotos aštuonios mirtys.

Kelios prieglobsčio prašytojų ir migrantų grupės yra ištisas savaites įstrigusios pasienyje, kur gyvena vis atšiauresnėmis sąlygomis artėjant žiemai, nurodė agentūra.

„Nepriimtina, kad žmonės mirė ir kitų [žmonių] gyvybės pavojingai kybo ant plauko“, – sakė UNHCR Europos skyriaus vadovas Pascale'is Moreau.

„Jie tapo politinės aklavietės, kurią dabar reikia išspręsti, įkaitais“, – nurodė jis.

Tūkstančiai migrantų – daugiausia iš Artimųjų Rytų – pastaraisiais mėnesiais kirto arba bandė kirsti sieną iš Baltarusijos į rytines ES valstybes.

Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai „hibridine ataka“ keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Lenkija, planuojanti statyti sieną su Baltarusija, pasienyje dislokavo 6 tūkst. karių ir įvedė nepaprastąją padėtį, dėl kurios pasienio rajone draudžiama būti ten negyvenantiems žmonėms, įskaitant žurnalistus ir humanitarinės pagalbos darbuotojus.

„Kai neginamos esminės žmogaus teisės, pavojus gresia gyvybėms“, – pareiškė P. Moreau.

Pasak agentūros, pasienyje yra įstrigę 32 afganistaniečiai, nuo rugpjūčio vidurio esantys nežinioje ir negalintys paprašyti prieglobsčio arba pagalbos nė vienoje šalyje.

„[Migrantų] atstūmimas, dėl kurio jie negali patekti į teritoriją ir paprašyti prieglobsčio, pažeidžia žmogaus teises ir tarptautinę teisę“, – nurodė jis.

Vokietija trečiadienį pareiškė, kad neplanuoja uždaryti savo sienos su Lenkija, nepaisant išaugusio per Baltarusiją atvykstančių prieglobsčio prašytojų skaičiaus.

Vokiečių vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis pakartojo ES kaltinimus, kad Baltarusijos valdžia skraidina migrantus iš Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių į Minską, o tada siunčia juos pėsčiomis per sieną į Bendrijos teritoriją.

Išaugus neteisėtų migrantų srautui per ES rytinę sieną su Baltarusija, bloko narės, nepratusios prie tokio atvykėlių skaičiaus, patiria didžiulį spaudimą.