J. Ardern pareiškė, kad dabar jos tikslas yra ne likviduoti COVID-19, o sumažinti jo plitimą bendruomenėje didinant vakcinaciją.

Pasak jos, šis pokytis reiškia, kad Naujosios Zelandijos gyventojams nebus nurodoma likti namuose ir uždaryti verslus su sąlyga, kad jie bus visiškai paskiepyti.

„Negalime prašyti pasiskiepijusių žmonių amžinai likti namie“, – sakė ji žurnalistams.

Apie 86 proc. turinčių tam teisę Naujosios Zelandijos gyventojų yra pasiskiepiję pirmąja vakcinos doze, o 68 proc. – dviem.

J. Ardern sulaukė pagyrimų už pirminį reagavimą į koronavirusą, kai buvo įvestas griežtas karantinas, griežtas kontaktų atsekimas ir tokie pat pasienio apribojimai.

Nulinės strategijos rezultatas – tik 28 mirties atvejai penkis milijonus gyventojų turinčioje šalyje, o gyvenimas joje ilgais laikotarpiais buvo beveik normalus.

Tačiau J. Ardern sakė, kad ši strategija nebegalioja, nes rugpjūtį Oklande buvo aptiktas labai užkrečiamos delta atmainos protrūkis.

„Virusas įsiskverbė į mūsų bendruomenes ir jo sunku atsikratyti net naudojantis geriausiomis visuomenės sveikatos priemonėmis ir taikant griežčiausius apribojimus, kuriuos turėjome“, – sakė ji.

J. Ardern sakė, kad naujoji politika suteiks vilties beveik dviem milijonams Oklando gyventojų, kurie jau devynias savaites gyvena griežto karantino sąlygomis.

„Jei norite vasaros, jei norite eiti į barus ir restoranus, skiepykitės, – ragino ji. – Jei būsite pasiskiepiję, galėsite daryti tai, kas patinka, būdami ramūs, kad jus supantys žmonės ir aplinka, kurioje esate, yra maksimaliai saugūs koronaviruso pasaulyje“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės