„Tebesama rimtų problemų“ dėl to, kaip Turkija kontroliuoja finansines operacijas, spaudos konferencijoje sakė Finansinių veiksmų darbo grupės (FATF) vadovas Marcusas Pleyeris.

FATF įtraukė Turkiją į pilkąjį sąrašą šalių, atidžiau stebimų dėl jų taikomų kovos su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu priemonių strateginių trūkumų.

M. Pleyeris sakė, kad Turkijos vyriausybė įsipareigojo tęsti pastangas gerinti savo kovos su pinigų plovimų sistemą.

„Raginu juos įgyvendinti šį įsipareigojimą“, – pridūrė jis.

Visgi FATF pripažino, kad Turkija padarė pažangos tam tikrose srityse. Ji parengė nacionalinę kovos su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu strategiją ir sulaiko daugiau kontrabandos būdu gabenamų grynųjų pinigų.

Turkija FATF sprendimą ketvirtadienį pavadino „nesąžiningu“.

„Mūsų šalies įtraukimas į pilkąjį sąrašą yra nesąžiningas rezultatas“, – nurodė Užsienio reikalų ministerija išplatintame pareiškime, akcentuodama Turkijos pastangas kovoti su finansiniais nusikaltimais.

Remiantis FATF dokumentu, Turkija planuoja skirti daugiau finansinių išteklių tyrimams ir padidinti baudas už neregistruotas pinigų pervedimo paslaugas.

Šiuo metu FATF pilkajame sąraše yra 39 valstybės. Įtraukimas į šį sąrašą gali rimtai paveikti užsienio investicijas ir pakenkti šalies tarptautinei reputacijai.

Sprendimas įtraukti Turkiją į FATF pilkąjį sąrašą paskelbtas šaliai grumiantis su ekonomine krize, dėl kurios krinta nacionalinės valiutos kursas, o infliacija jau beveik pasiekė 20 procentų.

Kartu su Turkija į šį sąrašą buvo įtraukti Malis ir Jordanija, o iš jo išbraukti Botsvana bei Mauricijus.