Kinija, paskutinė iš kelių vadinamųjų „Covid Zero“ šalių, sugebėjusių ilgam pašalinti virusą, dabar pasitinka naują proveržį. Viruso atgimimas – šį kartą šiaurės vakarų provincijose – kilo praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Kinija pažabojo du atskirus delta protrūkius šiaurės rytų ir pakrantės provincijose.

Pastarasis atvejų protrūkis siejamas su dviem į pensiją išėjusiais universiteto dėstytojais iš Šanchajaus, kurie spalio pradžioje kartu su keliais kitais žmonėmis leidosi į turistinę kelionę ir po kelių dienų Šaansi provincijoje sužinojo, kad yra užsikrėtę koronavirusu, praneša žiniasklaida.

Skelbiama, kad porelė, kurių kelionė prasidėjo maždaug spalio 9 d. ir apėmė pės2iųjų žygį per Gansu ir Vidinę Mongoliją, šeštadienį gavo teigiamus testo atsakymus, rašo „Global Times“. Dieną anksčiau, penktadienį, spalio 15 d., jiems buvo atliktas testavimas Gansu, kur buvo pranešta, kad jų rezultatai kelia įtarimų.

Keliavo be apsaugos priemonių

Nepaisant to, jie vis tiek išvyko (nepranešę valdžios institucijoms) ir leidosi į Šaansi. Kitą dieną porelė buvo dar kartą patikrinta ir buvo nustatyta, kad abu yra užsikrėtę.

Belaukdami rezultatų, buvę dėstytojai vaikštinėjo po provincijos sostinę Sianą, kur aplankė daugybę vaizdingų vietų. Vėliau Šaansi provincija pranešė apie keletą naujų infekcijų, o antradienį apie naujus atvejus pranešė ir Vidinė Mongolija bei Gansu.

Nors palyginus su protrūkiais daugumoje šalių, šis klasteris (iki šiol nustatyta apie 20 infekcijų) nedidelis, jis atskleidžia viruso eliminavimo iššūkius.

Labiau užkrečiama delta atmaina visame pasaulyje sukėlė COVID-19 reakcijų chaosą. Delta dažniau nei ankstesnės Kinijoje užfiksuotos padermės sugebėjo pralaužti izoliavimo priemones, nepaisant to, kad šalis laikosi vienos griežčiausių strategijų prieš COVID-19 ir agresyviai reaguoja į kiekvieną naują atvejį.

Šaansi sostinė Sianas, kuriame gyvena 13 milijonų žmonių ir kur saugoma garsioji Terakotos armija, rengiasi pradėti visų miesto gyventojų testavimą, rašo „Global Times“.

Ejina, Vidinės Mongolijos vakarų apygarda, kurioje buvo aptikta papildomų infekcijų, nusprendė nuo antradienio pradėti testuoti visus gyventojus ir lankytojus dėl COVID-19.

Pavojus toks, kad infekcija gali plisti toliau. Antradienį buvo pranešta apie dar vieną atvejį Kinijos pietinėje Hunano provincijoje, esančioje už daugiau nei 1000 kilometrų nuo šiaurės vakarų provincijų klasterio – užsikrėtęs asmuo atvyko iš Gansu.

Kinija liko vienintelė vieta, kuri ir po šiai dienai įsikabinusi „nulio atvejų“ tikslo, nors daugelis šalių tokios strategijos jau atsisakė.

Laikydamasi tokios pozicijos, antra didžiausia pasaulio ekonomika rizikuoja likti izoliuota ilgus ateinančius metus.

„Nulio COVID atvejų strategija tiek vidutinės trukmės, tiek ilgalaikėje perspektyvoje nėra tvari. Delta atmainos akivaizdoje tai neįmanoma. Sunku įsivaizduoti, kaip Kinija šią žiemą pasieks nulį atvejų“, – sakė Australijos valstybinio universiteto medicinos mokyklos infekcinių ligų profesorius Peteris Collignonas.

Kad ir kaip ten būtų, šis siekis tapęs propagandiniu Kinijos politikų ginklu, valdininkai noriai kalba apie sėkmę suvaldant virusą ir pateikia tai kaip ideologinę ir moralinę pergalę prieš Jungtines Valstijas ir kitas šalis, jau vertinančias virusą kaip endeminį, o ne pandeminį.