Kalbėdamas Senato Užsienio santykių komitete, turinčiame patvirtinti jo paskyrimą, Nicholas Burnsas pasmerkė pastarojo meto incidentus, kai kinų karo lėktuvai įsibrovė į Taivano oro gynybos zoną, ir pavadino juos „itin smerktinais“.

„Tikrai negalime pasitikėti kinais“ Taivano klausimu, sakė N. Burnsas.

„Mūsų atsakomybė yra padaryti taip, kad Taivanas būtų kietas riešutas“, – sakė jis.

Nuo 1979 metų Jungtinės Valstijos pripažįsta Kinijos Liaudies Respubliką, bet JAV Kongresas tuo pačiu metu reikalauja Vašingtono aprūpinti Taivaną savigynos priemonėmis.

Sala savo vyriausybę turi nuo pat 1949 metų, kai pagrindinėje Kinijos teritorijos dalyje valdžią perėmė komunistai, tačiau Pekinas laiko Taivaną savo teritorija ir žada kada nors jį susigrąžinti, prireikus – jėga, nors Kinijos prezidentas Xi Jingpingas neseniai ragino „taikiai susijungti“.

N. Burnsas – karjeros diplomatas, dirbęs keliose demokratų ir respublikonų administracijose – trečiadienį nevyniojo žodžių į vatą.

Jis pareiškė, kad Kinijos vyriausybė yra „agresorė Indijos atžvilgiu prie jų ilgos sienos Himalajuose, Vietnamo, Filipinų ir kitų [šalių] atžvilgiu Pietų Kinijos jūroje, Japonijos atžvilgiu Rytų Kinijos jūroje“.

„Pekinas pradėjo bauginimo kampaniją prieš Australiją, dar vėliau – prieš Lietuvą. KLR genocidas Sindziange, jos pažeidimai Tibete, Honkongo autonomijos ir laisvių dusinimas, Taivano ujimas yra neteisingi ir turi liautis“, – kalbėjo N. Burnsas.

Tačiau jis pabrėžė, kad Kinijos galios negalima pervertinti: „Jie turi labai mažai draugų. Jie neturi jokių tikrų sąjungininkų.“

„Neturėtume pervertinti jų jėgų ar nepakankamai vertinti Jungtinių Valstijų jėgų, – Senato komitetui sakė jis. – Mums reikia tikėti, kad Jungtinės Valstijos yra stipri šalis.“