Vienas iš PSO vadovų, mokslų daktaras Bruce‘as Aylwardas sako, jog turima omenyje, kad „COVID krizė 2022 metais gali be vargo pagilėti“.

Suskaičiuota, kad šiuo metu Afrikoje paskiepyta mažiau nei 5 proc. gyventojų. Kituose žemynuose šis skaičius siekia iki 40 proc.

Jungtinė Karalystė šalims, kurioms pagalba reikalingiausia, jau pristatė daugiau nei 10 mln. vakcinų. Iš viso pažadėjo 100 mln. vakcinų.

B. Aylwardas kreipiasi į turtingas šalis ir prašo užleisti savo vietas eilėje prie vakcinų ir taip užtikrinti, kad farmacijos bendrovės galėtų prioritetą teikti mažų pajamų valstybėms.

Jo teigimu, turtingos šalys turėtų tesėti pažadus dėl vakcinų, kuriuos davė per tokius viršūnių susitikimus kaip G7 šią vasarą.

„Galiu jums pasakyti, kad nesame teisingame kelyje. Vakcinavimo procesą reikia spartinti arba žinote, kas bus? Pandemija truks metus ilgiau nei galėtų“, – sako B. Aylwardas.

Per pastaruosius 10 mėnesių Europos Sąjunga eksportavo „daugiau kaip milijardą“ vakcinos nuo COVID-19 dozių, pirmadienį pranešė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Labai aiškiai matyti, kad ES yra didžiausia vakcinų nuo COVID-19 eksportuotoja“, – sakė ji, trumpa žinute ir transliacija paskelbusi apie šį „svarbų įvykį“.

U. von der Leyen sakė, kad 87 mln. dozių buvo nukreipta per PSO vadovaujamą „Covax“ programą vidutinių ir mažų pajamų šalims.

Didžiąją eksporto dalį sudaro kitų šalių apmokėti užsakymai už ES pagamintas vakcinas.

Pasak EK vadovės, be eksporto, „per ateinančius mėnesius ES padovanos mažiausiai 500 mln. dozių labiausiai pažeidžiamoms šalims“. Ji paragino kitas šalis „taip pat prisidėti“.

Jos pareiškimas paskelbtas atsižvelgiant į didelius vakcinacijos netolygumus turtingesniuose ir skurdesniuose regionuose.

ES, JAV, Jungtiniai Arabų Emyratai, Kataras, Singapūras ir Japonija – visos šios šalys yra paskiepijusios daugiau nei pusę savo gyventojų.

Tuo tarpu daugelyje Afrikos šalių ir tokiose valstybėse kaip Afganistanas, Egiptas, Mianmaras ir Sirija, paskiepyta mažiau nei 10 proc. gyventojų.

ES, kurios 65,6 proc. gyventojų yra visiškai pasiskiepiję, didina vakcinų eksportą.

Panaši padėtis ir JAV, kur visiškai paskiepyta 57 proc. žmonių. Prezidentas Joe Bidenas praėjusią savaitę pareiškė, kad jo vyriausybė didina Afrikai skiriamą paramą iš viso iki 67 mln. dozių.

Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalys įsipareigojo teisingiau paskirstyti COVID-19 vakcinas po to, kai Pasaulio prekybos organizacijos vadovė Ngozi Okonjo-Iweala šio mėnesio pradžioje nurodė, kad iš daugiau kaip šešių milijardų pasaulyje panaudotų vakcinos dozių buvo visiškai paskiepyti tik 1,4 proc. žmonių skurdžiose šalyse.

ES taiko vakcinų eksporto kontrolės mechanizmą, pagal kurį į užsienį siunčiamas vakcinų dozes pirmiausia turi patvirtinti Briuselis ir valstybė narė, kurioje jos pagamintos.

Pagal šią schemą balandį buvo užblokuota tik viena siunta – 250 tūkst. dozių „AstraZeneca“ vakcinų siunta, skirta Australijai.

„Mes visada sąžiningai dalijomės savo vakcinomis su likusiu pasauliu, – sakė U. von der Leyen. – Eksportavome tiek pat, kiek tiekėme ES piliečiams. Iš tiesų bent kas antra Europoje pagaminta vakcina yra eksportuojama.“

Ji pridūrė: „Kartu su prezidentu J. Bidenu siekiame, kad iki kitų metų būtų paskiepyta 70 proc. pasaulio gyventojų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės