Įrašas apie L. Sobol buvo paskelbtas Rusijos VRM ieškomų asmenų duomenų bazėje. Ten nurodoma, kad opozicionierė „ieškoma pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį“.

Rugpjūčio 3-iąją Maskvos Preobraženskojės rajono teismas skyrė L. Sobol pusantrų metų laisvės apribojimo bausmę už „kurstymą pažeisti sanitarines ir epidemiologines taisykles“. Tuomet opozicionierė išvyko iš Rusijos.

Jai iškelta byla susijusi su vienos A. Navalno šalininkų protesto akcijos Maskvoje organizavimu. Sausio 23 dieną daugelyje Rusijos miestų, įskaitant Maskvą, įvyko po sugrįžimo į šalį areštuoto A. Navalno palaikymo akcijos. Po jų teisėsaugininkai inicijavo virtinę baudžiamųjų bylų, taip pat ir dėl sanitarinių bei epidemiologinių taisyklių pažeidimų, smurto panaudojimo prieš valdžios atstovus, chuliganizmo. Tarp sulaikytųjų buvo keletas A. Navalno bendražygių ir šalininkų, taip pat jo brolis.

Rugsėjį Estijos savaitraštis „Eesti Ekspress“ pranešė, kad L. Sobol šiuo metu gyvena šioje šalyje

Remiantis „Eesti Ekspress“, L. Sobol į Estiją atvyko rugpjūtį. Įsikurti šioje šalyje ir rasti mokyklą jos dukrai padėjo jos pažįstami. Pasak savaitraščio, Estija taip pat suteikė pagalbą apgyvendinant L. Sobol, visi su jos rezidavimu susiję teisiniai bei administraciniai klausimai buvo išspręsti.

Šių metų balandį Rusijos teismas pripažino L. Sobol kalta dėl būsto neliečiamumo pažeidimo, jai nuvykus į butą Maskvoje, kur, kaip manoma, gyveno vienas saugumo pareigūnas, netyčia atskleidęs detalių apie A. Navalno apnuodijimą nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Už šį „nusikaltimą“ teismas jai skyrė vienus metus viešųjų darbų.

Be to, rugsėjo pabaigoje Rusijos tyrimų komitetas pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl A. Navalno ir jo artimiausių bendražygių, įskaitant L. Sobol dėl „ekstremistinės draugijos įkūrimo ir dalyvavimo joje“.

Trečiadienį Europos Parlamentas skyrė A. Navalnui prestižinę Andrejaus Sacharovo premija už minties laisvę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)