H. Seehoferis žurnalistams sakė, kad darbą baigianti kanclerės Angelos Merkel vyriausybė „neketina“ imtis tokio drastiško žingsnio, kuris, anot jo, taip pat būtų „teisiškai abejotinas“.

Laiške savo lenkų kolegai Mariuszui Kaminskiui, su kurio turiniu naujienų agentūra AFP susipažino antradienį, H. Seehoferis pasiūlė sustiprinti bendrą patruliavimą Lenkijos ir Vokietijos pasienyje dėl augančio per Baltarusiją atvykstančių migrantų skaičiaus.

H. Seehoferis sakė dar nesulaukęs atsakymo iš Varšuvos, bet gyrė jos „labai stiprias iniciatyvas“, siekiant sustabdyti naujų atvykėlių srautus.

Įtakinga Vokietijos policijos profesinė sąjunga šią savaitę paragino sugriežtinti patikrinimus pasienyje dėl išaugusio srauto per Baltarusiją atvykstančių migrantų, kurių skaičius, Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, nuo metų pradžios siekia maždaug 5700.

H. Seehoferis pakartojo ES kaltinimus, kad Baltarusijos valdžia skraidina migrantus iš Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių į Minską, o tada siunčia juos pėsčiomis per sieną į Bendrijos teritoriją, keršydama į ES jai taikomas sankcijas dėl susidorojimo su opozicija.

Pasak jo, A. Merkel kels šį klausimą šią savaitę vyksiančiame Europos Sąjungos viršūnių susitikime.

Tačiau jis pabrėžė, „kad raktas problemos sprendimui yra Maskvoje“, atsižvelgus į Rusijos didelę ekonominę ir politinę įtaką Baltarusijai.

Pastaraisiais mėnesiais Lenkijoje, Lietuvoje ir Latvijoje fiksuojami padidėję migrantų, bandančių nelegaliai patekti į ES per Baltarusiją, srautai.

Europos Sąjunga, įskaitant Baltijos šalis, kaltina baltarusių režimą šių srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Gegužę kilus tarptautiniam skandalui dėl „Ryanair“ lėktuvo priverstinio nutupdymo Minske, Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad jo šalis nebepadės Vakarų valstybėms kontroliuoti neteisėtos migracijos ir narkotikų gabenimo į Europą.

Aktyvistai kritikuoja Lenkiją dėl itin prieštaringai vertinamos apgręžimo politikos, dėl kurios migrantai negali pasiprašyti prieglobsčio ir verčiami grįžti į Baltarusiją.

H. Seehoferis sakė, kad nors Berlynas susirūpinęs šia problema, ji nepalyginama su 2015–2016 metų antplūdžiu, kai į Vokietiją atvyko daugiau nei milijonas prieglobsčio prašytojų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)