Po derybų Bukarešte su Rumunijos gynybos ministru Nicolae Ciuca L. Austinas sakė, kad valstybės prie Juodosios jūros turi imtis veiksmų Rusijai „militarizuojant“ regioną.

„Juodosios jūros saugumas ir stabilumas yra JAV nacionalinis interesas ir labai svarbus NATO rytinio flango saugumui“, – sakė jis.

„Šis regionas yra pažeidžiamas Rusijos agresijos, ir mes tai matome iš veiksmų Rytų Ukrainoje ir Sakartvelo dalių okupacijos“, – sakė jis žurnalistams.

Prieš atvykdamas į Bukareštą L. Austinas lankėsi Sakartvele ir Ukrainoje. Jo kelionės tikslas – stiprinti pasitikėjimą tarp sąjungininkių, taip pat šių ir abiejų šalių, kurios tikisi įstoti į NATO, taip pat skatinti glaudesnį karinių pajėgų bendradarbiavimą.

Ketvirtadienį ir penktadienį jis dalyvaus gynybos ministrų susitikime NATO būstinėje Briuselyje.

Rumunijoje, visateisėje NATO narėje, JAV yra dislokavusios beveik 1 000 karių, o tai, pasak L. Austino, yra geras atgrasymas nuo galimos Rusijos agresijos.

Dauguma jų dislokuoti pietrytinėje Mihailo Kogalniceanu oro pajėgų bazėje, tačiau nemažai karių yra ten, kad palaikytų priešraketinės gynybos sistemą „Aegis“ – pirmąją, įrengtą NATO rytiniame flange.

Derybose su N. Ciuca iš dalies buvo kalbama apie tai, kaip plėtoti dabartinį Juodosios jūros pakrantės šalių bendradarbiavimą gynybos srityje.

Juodoji jūra yra ir toliau bus itin svarbus strateginis Europos ir euroatlantinio saugumo traukos centras“, – sakė N. Ciuca bendroje spaudos konferencijoje.

N. Ciuca sakė, kad glaudesnis bendradarbiavimas su JAV ir NATO pajėgomis Rumunijoje ir savo pajėgų stiprinimas „yra sprendimas, kaip pasipriešinti Rusijos agresyvumui.“

Tačiau JAV pareigūnai atmetė spėliones, kad Pentagonas didins savo karių skaičių Rumunijoje arba įkurs šalyje nuolatinę bazę.

„Mes ne tik nedidiname karių skaičiaus, bet ir šiuo metu neplanuojame nuolatinės bazės Rumunijoje“, – sakė aukštas JAV gynybos pareigūnas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)