Lotynų Amerikoje įsitvirtinant autoritarams ir populistams, A. Blinkenas surengė kelionę į Ekvadorą ir Kolumbiją, prezidentui Joe BIdenui siekiant palaikyti stabilias demokratijas.

Abi šalys dalyvauja JAV saugumo mokymo programose ir yra vadovaujamos konservatorių, kurie ėmėsi virtinės kontroversiškų priemonių. Kolumbijos pajėgos šiais metais nukovė dešimtis antivyriausybinių protestų dalyvių, o Ekvadoras antradienį, A. Blinkeno vizito metu, įvedė nepaprastąją padėtį.

„Mūsų veiksmų siekiant gerinti žmonių saugumą demokratinėse regiono valstybėse rezultatai turi įvairių aspektų“, – ketina pasakyti A. Blinkenas trečiadienį Ekvadoro sostinėje Kite. Šios kalbos ištraukos buvo paskelbtos iš anksto.

„Taip yra, nes per dažnai bandėme spręsti šią problemą pernelyg daug dėmesio skirdami saugumo pajėgų mokymui bei aprūpinimui ir per mažai – kitoms mūsų turimoms priemonėms“, – turėtų pasakyti valstybės sekretorius.

„Ir mes per daug dėmesio skyrėme pastangoms kovoti su organizuoto nusikalstamumo apraiškomis, tokiomis kaip nužudymai ir narkotikų kontrabanda, užuot labiau susitelkę į šių problemų priežastis“, – rašoma paskelbtose kalbos ištraukose.

Anot A. Blinkeno, tarp JAV iniciatyvų, peržengiančių saugumo programų rėmus, yra J. Bideno administracijos pastangos, skirtos kovai su korupcija, įskaitant atsisakymą išduoti vizas kyšininkavimu įtariamiems pareigūnams.

A. Blinkenas sakė, kad Jungtinės Valstijos kartu su dažnai girdimais raginimais organizuoti rinkimus taip pat daugiau dėmesio skirs ekonominiams aspektams, tokiems kaip darbo standartų, sveikatos priežiūros ir švietimo gerinimas.

„Tai turėtų būti akivaizdu, tačiau realybėje mes dažnai daugiau energijos skiriame pastangoms stiprinti pilietines ir politines teises, tokias kaip laisvi ir sąžiningi rinkimai, teisės viršenybė, žodžio ir susirinkimų laisvės, nei pastangoms stiprinti žmonių ekonomines ir socialines teises“, – nurodė valstybės sekretorius.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją