„Per praėjusią parą Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje užfiksuoti 424 mėginimai neteisėtai kirsti sieną. Sulaikyti šeši neteisėti migrantai: penki Irako piliečiai ir Sirijos pilietis“, – nurodė tarnyba socialiniame tinkle „Twitter“.

Už pagalbą neteisėtiems migrantams sulaikyti keturi asmenys – Lenkijos, Sirijos ir Irano piliečiai bei vienas palestinietis.

Nuo vasaros tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Vidurinių Rytų, kirto ar bandė kirsti Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos sienas iš Baltarusijos. Jose dėl migrantų krizės pasienio rajonuose įvesta ekstremalioji padėtis, pradėta statyti pjaunančios vielos užtvara, stiprinama sienų apsauga.

Lenkų pareigūnų duomenimis, nuo metų pradžios maždaug 10 tūkst. asmenų bandė neteisėtai patekti į Lenkiją iš Baltarusijos teritorijos. Beveik 4 tūkst. iš šių bandymų užfiksuoti rugsėjo mėnesį. Maždaug pusantro tūkstančio neteisėtų migrantų sulaikė lenkų teisėsaugininkai.

Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Tarptautinei bendrijai griežtai sureagavus į gegužės pabaigoje įvykusį incidentą, kai Minske buvo priverstinai nutupdytas „Ryanair“ keleivinis lėktuvas ir suimtas juo skridęs baltarusių opozicijos veikėjas, autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad nuo šiol Vakarų šalys pačios vykdys narkotikų kontrabandos ir nelegalios migracijos kontrolę.

„Mes stabdydavome narkotikus ir migrantus – dabar patys juos valgysit ir gaudysit“, – tąsyk kalbėjo jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)