Po išpuolio, kuris tapo kruviniausia ataka šiame mieste per kelerius pastaruosius metus, valstybinė televizija parodė apdegusias autobuso liekanas Damasko centre ir nurodė, kad sprogimai driokstelėjo po svarbiu tiltu per eismo piką, kai daug žmonių vyko į darbą arba mokyklas.

„Teroristų sprogdinimas panaudojant du sprogstamuosius įtaisus, nutaikytas prieš pravažiuojantį autobusą“, – rašė valstybinė naujienų agentūra SANA.

Pranešimuose sakoma, kad išminuotojai neutralizavo trečią bombą, rastą padėtą toje pačioje vietoje.

Valstybinės žiniasklaidos pranešimuose nurodoma, kad buvo susprogdintos pakelės bombos, bet vienas neįvardytas Sirijos kariškis sakė, kad įtaisai buvo pritvirtinti prie autobuso išorės. Pasak jo, trečioji bomba nuo transporto priemonės atitrūko ir vėliau buvo neutralizuota specialistų.

Taip pat neaišku, ar bombos buvo susprogdintos per atstumą, ar buvo nustatytos detonuoti praėjus tam tikram laikui.

Valstybinės žiniasklaidos cituoti kariškiai sakė, kad bomba sprogo prieš 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Kol kas neaišku, ar visi žuvusieji buvo autobuso keleiviai.

Atsakomybės už sproginimą sostinėje kol kas niekas neprisiėmė, bet po šio išpuolio vyriausybės pajėgos smogė raketomis vienam miestui Idlibo provincijoje, kontroliuojamoje sukilėlių grupių, kurios anksčiau yra prisiėmusios atsakomybę už panašią ataką.

Pastaraisiais metais tokių atakų Damaske būdavo surengiama nedažnai, vyriausybės pajėgoms užėmus sostinės priemiesčius, kuriuos anksčiau kontroliavo sukilėliai.

2011 metų kovą Sirijoje įsiplieskęs pilietinis karas jau pareikalavo daugiau kaip 350 tūkst. žmonių gyvybių ir pusę šalies gyventojų privertė palikti savo namus. Apie 5 mln. gyventojų pasitraukė į užsienį.

Ši ataka sostinėje pagal aukų skaičių yra didžiausia nuo 2017 metų kovo, kai per sprogdinimą prie Teisingumo rūmų žuvo mažiausiai 30 žmonių. Tąsyk atsakomybę už išpuolį prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

Trečiadienio sprogdinimas meta šešėlį ant vyriausybės pareiškimų, kad dešimtmetį trukęs karas jau baigėsi ir kad užtikrinamas stabilumas, reikalingas atkūrimo pastangoms ir investicijų projektams.

Prezidento Basharo al Assado vyriausybė stengiasi ištrūkti iš tarptautinės izoliacijos ir pastaraisiais mėnesiais šias pastangas intensyvino.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)