Nuo vasaros tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Vidurinių Rytų, kirto ar bandė kirsti Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos sienas iš Baltarusijos.

Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

„Beveik 6 tūkst. karių iš 16-osios, 18-osios ir 12-osios divizijų atlieka tarnybą Lenkijos pasienyje su Baltarusija“, – parašė gynybos ministras socialiniame tinkle „Twitter“.

„Kariai padeda pasieniečiams saugodami valstybės sieną ir neleisdami jos neteisėtai kirsti“, – rašė jis.

Lenkų pasieniečiai kasdien praneša apie šimtus bandymų neteisėtai kirti valstybės sieną ir kaltina baltarusių pasieniečius, kad šie padeda migrantams patekti į Lenkijos teritoriją.

Vyriausybė dėl migrantų antplūdžio paskelbė pasienyje ekstremaliąją padėtį. Pagal jos sąlygas pasienio rajone draudžiama būti ten negyvenantiems žmonėms, įskaitant žurnalistus ir humanitarinės pagalbos darbuotojus.

Taip pat planuojama pasienyje pastatyti nuolatinę tvorą su judesio detektoriais.

Pagalbos organizacijos kritikavo griežtą vyriausybės politiką, ypač migrantų atstūmimo praktiką, ir įspėjo apie augantį pavojų pažeidžiamiems migrantams mirtinai sušalti, kai jie bandys kirsti sieną miškais spiginant šalčiui.

Vokietija dėl migrantų srauto iš Baltarusijos siūlo didesnį patruliavimą prie sienų

Vokietija pasiūlė didinti bendrą patruliavimą prie savo sienos su Lenkija didėjant per Baltarusiją atvykstančių migrantų srautui, rodo naujienų agentūros AFP antradienį matytas laiškas.

Pasienio pajėgų patruliavimas turėtų būti „pastebimai“ didinamas, rašė Vokietijos vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis laiške lenkų kolegai Mariuszui Kaminskiui.

H. Seehoferis išreiškė susirūpinimą augančiu migrantų srautu, ypač iš „Vidurio ir Artimųjų Rytų“, per Baltarusiją į Lenkiją ir toliau – į Vokietiją.

Jis pasiūlė „proporcingai didinti vokiečių federalinės policijos pajėgas“, dalyvaujančias bendruose patruliuose, leidžiant lenkų pajėgoms užsiimti migrantais, kertančiais sieną tiesiai iš Baltarusijos.

H. Seehoferis taip pat pasiūlė paraginti Europos Sąjungos sienų apsaugos tarnybą FRONTEX padėti.

Kaip rodo Vokietijos vidaus reikalų ministerijos pirmadienį paskelbti skaičiai, nuo rugpjūčio maždaug 4,5 tūkst. žmonių be leidimo įvažiuoti kirto Vokietijos ir Lenkijos sieną.

ES kaltina Baltarusijos valdžią skraidinant migrantus iš Vidurio Rytų ir Afrikos į Minską, o tada siunčiant juos pėsčiomis į Bendrijos šalis - Lietuvą, Latviją ir Lenkiją. Tai vadinama kerštu už sankcijas, įvestas Minskui dėl susidorojimo su opozicija.

Išaugus neteisėtų migrantų srautui per ES rytinę sieną su Baltarusija, bloko narės, nepratusios prie tokio atvykėlių skaičiaus, patiria didžiulį spaudimą.

Lenkija buvo kritikuojama dėl griežtos pozicijos atstumti migrantus atgal per sieną į Baltarusiją.

H. Seehoferis šiuo klausimu kalbės per federalinės vyriausybės posėdį trečiadienį. Po posėdžio rengiama spaudos konferencija.