Vienas FTB atstovas sakė, kad agentai atliko „teisėsaugos veiksmus teismo nurodymu“ viename su O. Deripaska siejamame name JAV sostinės prabangiame rajone.

Milijonų dolerių vertės namas netoli vadinamosios „Ambasadų alėjos“ Vašingtone. Buvo matyti, kaip FTB agentai įeina ir išeina iš pastato, nešdami kartonines dėžes.

Per šį reidą iš valdos taip pat buvo išvežtas juodas automobilis.

Kaip rašo dienraštis „The New York Times“, FTB taip pat surengė reidą Grenič Vilidže Niujorko valstijoje esančiame name, taip pat siejamame su O. Deripaska – kasybos, metalurgijos ir mašinų pramonės milijardieriumi.

Leidinio duomenimis, kratos buvo surengtos vykdant tyrimą, ar O. Deripaska pažeidė sankcijas, kurias 2018 metais jam paskelbė Jungtinės Valstijos.

Kai buvo įvestos tos sankcijos, Iždo departamentas pranešė, kad atliekamas tyrimas dėl O. Deripaskos numanomo pinigų plovimo ir turto prievartavimo.

„Taip pat iškelta įtarimų, kad O. Deripaska papirko vieną vyriausybės pareigūną, užsakė nužudyti vieną verslininką ir palaiko ryšius su viena Rusijos organizuota nusikalstama grupe“, – nurodė Iždo departamentas.

2019 metų kovą O. Deripaska pateikė skundą, kaltindamas Iždo departamentą neteisėtu persekiojimų, bet šiemet federalinis teisėjas šias pretenzijas atmetė.

Skunde teigiama, kad kai 2018 metų balandį tuomečio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija įvedė sankcijas jam ir šešiems kitiems rusų oligarchams, O. Deripaskos turto vertė sumažėjo 7,5 mlrd. JAV dolerių.

Jo valdomos aliuminio gamybos įmonės „Rusal“ akcijų vertė smarkiai nusmuko. Kad išlaikytų „Rusal“, „EN+ Group“ ir kitas savo valdomas įmones veikiančias, O. Deripaska buvo priverstas perleisti jų akcijas kitiems asmenims, sakoma skunde.

Kaip pranešama, šis rusų milijardierius taip pat palaiko glaudžius ryšius su Paulu Manafortu – buvusiu D. Trumpo 2016 metų rinkimų kampanijos vadovu. Jo vardas taip pat buvo minimas specialiajam prokurorui Robertui Muelleriui atliekant tyrimą dėl Rusijos kišimosi į JAV rinkimus.

Kaip nurodoma teismui pateiktuose dokumentuose, per 2016 metų rinkimų kampaniją P. Manafortas pateikė O. Deripaskai informacijos ir sociologinių tyrimų duomenų. Milijardieriui buvo pateiktas pasiūlymas per P. Manaforto buvusį verslo partnerį ir įtariamą Rusijos žvalgybos agentą Konstantiną Kilimniką.

P. Manafortas buvo nuteistas kalėti pusaštuntų metų už finansinius ir kitokius nusikaltimus, bet prieš palikdamas Baltuosius rūmus D. Trumpas jam suteikė malonę.